Hlavní obsah

Dům v centru Olomouce zachvátily plameny, lidé volali z okna o pomoc

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Patnáct lidí zachránili hasiči v noci na středu při požáru, který vypukl v bytovém komplexu v Komenského ulici poblíž centra Olomouce. Někteří obyvatelé volali z oken domu o pomoc. Právu to sdělil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana osob při požáru v bytovém doměVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Oznámení o hustém kouři valícím se chodbami a z oken přijalo operační středisko hasičů večer krátce před půl desátou. „V tu chvíli ještě nikdo netušil, o jak velký rozsah požáru se jedná a kolik zde mohlo zůstat uvězněných osob v nebezpečí života,“ uvedl mluvčí.

Na místo vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Olomouce a jejích místních částí Černovír a Chválkovice. „Po příjezdu vstoupili do společných chodeb v dýchací technice, ze vstupních dveří a některých oken se valil hustý černý kouř. Několik skupin ihned zahájilo záchranu osob z bytů, volající osoby z oken upozorňovaly na vstupující štiplavý kouř do jejich domácností,“ přiblížil situaci Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči zachraňují lidi z domu.

Naštěstí se podle něj situace nijak více nedramatizovala, obyvatelé naslouchali hasičům a provedli dočasná bezpečnostní opatření. „Záchrana pomocí vyváděcích masek v dýchací technice proběhla ve velmi krátkém časovém úseku a všechny osoby se včas a nezraněné dostaly do bezpečí,“ poznamenal mluvčí.

Příčinou zřejmě nedbalost

Velitel zásahu podle něj na místo přivolal také evakuační autobus, aby lidé mohli být v teple. Několik z nich před příjezdem využilo prostor v zásahových vozidlech.

„V objektu hořelo v suterénních prostorech, zřejmě v obytné části, ze které se včas do bezpečí dostal muž,” podotkl Hošák. Probudil se poté, co ucítil nebezpečné zplodiny. Nejevil známky zranění.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči zachraňují lidi z domu.

Po důkladném odvětrání a celkové kontrole objektu se podle něj mohli lidé vrátit do svých bytů. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření. „S největší pravděpodobností se bude jednat o nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Výše škody nebyla prozatím přesně vyčíslena, předpoklad je, že se bude pohybovat v řádu statisíců korun,“ dodal Hošák.

Požár na Přerovsku

Několik hodin zaměstnával hasiče v Olomouckém kraji v noci na středu i požár rodinného domu v obci Buk na Přerovsku. Oheň zachvátil střechu domu, který byl plný různého materiálu.

„Situaci na místě komplikovalo i elektrické vedení pod proudem a teploty dosahující minus 10 °C,“ řekl Právu Hošák. Majitel domu podle něj před ohněm včas unikl do bezpečí. Příčiny požáru se vyšetřují.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár domu v BukuVideo: HZS Olomouckého kraje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám