Hlavní obsah

Muž, který se zapálil na Václavském náměstí, je v umělém spánku

• Aktualizováno

Stav popáleného muže, který se v pátek na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou, je nadále velmi vážný. Muž je ve vinohradské nemocnici na jednotce intenzivní péče v umělém spánku. Strážníci městské policie horní konec náměstí u pietních míst, které připomínají výročí sebeupálení Jana Palacha, nepřetržitě monitorují, řekl místostarosta Prahy 1 pro bezpečnost Petr Hejma (STAN).

BEZ KOMENTÁŘ: Odvoz popáleného muže z Václavského náměstíVideo: Novinky

 
Článek

„Dostal jsem informaci, že městská policie místo nepřetržitě monitoruje. Jsou tam pěší i hlídky v autech, aby mohli případně zasáhnout a zabránit dalším lidem v inspiraci. Musíme přečkat tuto citlivou dobu kolem výročí Jana Palacha,” uvedl Hejma.

Čtyřiapadesátiletý muž se v pátek kolem 15:00 před sochou svatého Václava polil hořlavinou a zapálil. Podle svědků měl popálené ruce a obličej. S popáleninami na 30 procentech těla byl převezen do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. [celá zpráva]

Policie zatím nevidí politický motiv

Podle prvotních informací policie nemělo jeho jednání politický motiv, nešlo ani o společenský protest.

Server Aktuálně v pátek napsal, že muž před činem svému bratrovi oznámil, že chce odejít jako student Jan Palach, který se na Václavském náměstí upálil před 50 lety, aby vyburcoval spoluobčany z letargie po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové ale stále nic nenasvědčuje tomu, že by měl jeho čin politický motiv.

Záznam: Václavské náměstíVideo: Novinky

Policie se v pátek snažila muže najít pomocí telefonního signálu. Policisté k němu doběhli až ve chvíli, kdy už hořel. Hasili ho kolemjdoucí s pomocí oblečení a hasicího přístroje z blízké kavárny.

Andrea Zoulová - policieVideo: Novinky

Pro vyšetřování jsou naprosto klíčové záběry z městského kamerového systému a očitá svědectví lidí, kteří se snažili muže uhasit a poskytnout mu první pomoc. Policie je vyzvala, aby se přihlásili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám