Hlavní obsah

Soud o 338 milionů od ČSSD se přiblížil

Právo, ČTK, kab

Okruh dědiců po zesnulém právníkovi Zdeňku Altnerovi, kterému podle Městského soudu v Praze měla ČSSD vyplatit 338 milionů korun, už je jasný. U Nejvyššího soudu si budou částku nárokovat dvě Altnerovy děti, Patrik a Veronika. Nejstarší syn Zdeněk se dědictví vzdal, Okresní soud pro Prahu-východ rozhodl, že z řízení jsou vyloučeni i jeho potomci, tedy vnoučata zesnulého.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku

Článek

Informaci přinesl web Seznam Zprávy. „Není to pro nás nová informace, samozřejmě čekáme, jak rozhodne Nejvyšší soud v našem dovolání,“ řekl Právu předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

Podle advokáta Altnerových Václava Veselého se věc k Nejvyššímu soudu může dostat v řádu týdnů, možná měsíců.

„Je vyřešeno opatrovnické řízení, kde se řešilo, jestli vnoučata pana Altnera budou účastníky dědického řízení, ale ještě není oficiálně rozhodnuto o okruhu dědiců. Může to být každým dnem či týdnem,“ uvedl pro Právo Veselý.

Dědici by se podle jeho informací měly stát Altnerovy děti Patrik a Veronika. „Nic nebrání rozhodnutí. Potom dostane vyrozumění Nejvyšší soud. Ten musí rozhodnout o záměně účastníků, protože ve sporu je pořád uveden zesnulý doktor Altner,“ dodal Veselý.

Pokuta za 5734 dní

Zároveň Právu potvrdil, že nejstarší syn se dědictví vzdal. „Vzdal se, protože tam jsou dluhy a on se tím nechtěl zabývat,“ poznamenal.

NS je s vývojem obeznámen. „Rozhodnutí (okresního soudu) jsme v kopii obdrželi v prosinci. Předpokládáme, že na jeho základě je už možné jednoznačně stanovit okruh dědiců po zesnulém,“ sdělil mluvčí NS Petr Tomíček. Kdy soud v kauze rozhodne, nechtěl spekulovat.

Zdeňku Altnerovi přiznal pražský městský soud 31. března 2016 téměř 338 milionů za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 milionu, nejvýraznější část celkové částky však tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám