Hlavní obsah

Z lanovky v Harrachově spadla šestiletá dívka

Právo, Michael Polák
Harrachov
Aktualizováno

Teprve šestiletá dívka vypadla v sobotu z lanovky Delta na Čertovu horu v Harrachově. Po pádu z výšky osmi metrů musela být transportována na dětské traumacentrum v Praze.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Byla při vědomí, ale měla mnohačetné poranění. Proto se převážela na specializované traumacentrum, aby podstoupila kompletní vyšetření,“ řekl Právu mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

K pádu došlo v sobotu okolo půl desáté dopoledne, v místech mezi 3. a 4. sloupem lanové dráhy. U dívky jako první zasahovali záchranáři Horské služby z nedaleké harrachovské základny. Pak pro ni přijela sanita záchranné služby. „Za normálních okolností bychom ji převáželi vrtulníkem, ale ten kvůli špatnému počasí nemohl vzlétnout,“ upřesnil Georgiev.

Případem se už zabývají i policisté. Ti vyzvali svědky dívčina pádu, aby se jim ozvali. Podle mluvčí policie Ivany Balákové byla dívenka na lanovce v doprovodu své babičky. „V kritickou dobu s nimi na čtyřsedačce seděl zřejmě také neznámý cizinec. Jeho svědectví by nám mohlo významně pomoci. Zatím se nám k němu bohužel nepodařilo zjistit žádné bližší informace,“ uvedla Baláková.

Pomoci mají letáky

Kvůli dohledání cizince se policisté chystají také roznést po Harrachově letáky s výzvou a žádostí o pomoc. „Bude v českém, německém, anglickém i polském jazyce,“ doplnila Baláková.

Vloni v únoru spadla z lanovky v nedaleké Rokytnici nad Jizerou zase čtyřletá dívka. Pád z 11 metrů zvládla, aniž by si výrazně ublížila. Holčička nestačila při nástupu do lanovky správně zareagovat na rychlost sedačkové lanovky. Její maminka ještě s dalšími dvěma malými chlapci se stihla posadit a zabezpečit se, ale dívenku stačila pouze chytit rukama v podpaží. Pak se jí dívenka svezla a matka ji držela jen za ruce. Pak už ji neudržela a holčička spadla z velké výšky na umrzlý sníh. Z nemocnice ji velmi brzy zdravou propustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám