Hlavní obsah

Kauza smrtelného pádu dítěte z vlaku končí, žalobce dovolání nepodá

Aktualizováno

Zproštění obžaloby dvou pracovnic Českých drah, které se rok zodpovídaly před soudy kvůli tragickému pádu dívenky z vlaku na Olomoucku, je definitivní. Státní zástupce se po prostudování rozsudku nakonec rozhodl, že dovolání k Nejvyššímu soudu nepodá.

Foto: Petr Marek, Právo

Jarmila Soukupová (vlevo) a Jana Stejskalová (vpravo) u olomouckého okresního soudu (archivní snímek).

Článek

Vlakvedoucí Jarmilu Soukupovou a průvodčí Janu Stejskalovou původně okresní soud označil za viníky tragédie, neboť podle něj nedohlédly na řádné uzavření dveří, ze kterých dítě za jízdy vypadlo. Krajský soud je však nakonec obžaloby zprostil s tím, že za tragédii odpovědnost nenesou.

„Po prostudování písemného vyhotovení rozsudku jsem uzavřel, že nebudu podávat dovolání. Neshledal jsem tam extrémní rozpor mezi zjištěnými skutečnostmi a tím, jak to hodnotil odvolací soud,” řekl v pátek státní zástupce olomouckého krajského státního zastupitelství Libor Skácel.

Okresní soud obě pracovnice drah původně potrestal za usmrcení z nedbalosti podmíněným trestem 18 měsíců s dvouletou zkušební dobou, původně jim hrozilo až šest let vězení. Podle něj ženy porušily své povinnosti, když se nepřesvědčily o řádném uzavření dveří.

Vlak z olomoucké stanice vyjel poté s nedovřenými dveřmi, z nichž později ve stokilometrové rychlosti dítě vypadlo. Ženy porušení předpisů před soudem několikrát odmítly. Podle odvolacího krajského soudu se však jednoznačně neprokázalo, že za tragédii nesou odpovědnost. Nejde tak o trestný čin. Žalobce po vynesení rozsudku nechal otázku případného dovolání otevřenou.

Je to satisfakce

Definitivní uzavření kauzy vlakvedoucí Jarmila Soukupová považuje za satisfakci. „To, čím jsme si prošly a jak se k nám chovala policie a média, je víc než smutné. Naše rodiny to snášely s námi a nebylo to vůbec lehké. Dodnes se z toho všichni vzpamatováváme,” řekla v pátek žena. Doplnila, že celá kauza se podepsala také na jejím zdraví.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Holčička po pádu z vlaku na místě zemřela. České dráhy, které se s rodinou vyrovnaly mimosoudně, poté zavedly opatření, aby podobné tragédii zabránily. Svou roli totiž sehrál typ vozu bez automatického zajištění dveří i tehdejší předpisy Českých drah včetně snížení počtu personálu, který měl na starosti celý vlak.

Policisté při vyšetřování uvedli, že kdyby se tragédie stala později, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy. V době tragédie to neumožňoval právní řád.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám