Hlavní obsah

Po vyhazovu prý pilot simuloval, inkasoval miliony

Právo, Patrik Biskup

Před pěti lety dostal pilot v práci padáka kvůli porušení interních předpisů. V den, kdy sedmačtyřicetiletý muž obdržel od letecké společnosti výpověď, začal podle police předstírat úraz a postupně inkasoval peníze z uzavřených pojistek. Herecký výkon podpořený falešnými lékařskými zprávami mu údajně vynesl miliony korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Muž je od minulého měsíce ve vazbě,“ potvrdila Právu Markéta Fialová z krajského ředitelství policie v Plzni s tím, že byl obviněn z trestných činů pojistného podvodu a padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu. Hrozí mu za to až deset let za mřížemi.

Kriminalisté podle Fialové případ rozkrývali od roku 2016. „Zjistili, že muž začal předstírat úraz, který se mu měl stát v roce 2013, a to v den, kdy byl propuštěn ze zaměstnání. Poté začal uplatňovat právo na plnění z pojistných smluv uzavřených rok předtím,“ uvedla dále Fialová.

Když bylo zapotřebí, zahrál prý dokonce i kolaps a nechal se záchrankou odvézt do nemocnice

Podle ní měl obviněný svůj zdravotní stav dokládat padělanými lékařskými zprávami, a to nejen v rámci výplaty pojistného, ale i v řízení, které se týkalo i posouzení výše nemocenské a přiznání invalidního důchodu.

O jaký úraz mělo jít a jak si ho měl muž přivodit, Fialová nespecifikovala. Nejspíš ale za tím stála nějaká „nešťastná nehoda“. Podle informací Práva muž simuloval špatnou chůzi, při které používal berle. Když bylo zapotřebí, zahrál prý dokonce i kolaps a nechal se záchrankou odvézt do nemocnice. Podobné divadlo měl zkoušet i na policisty a také před soudkyní, která ho poslala do vazby.

Na svůj úraz zapomínal

„S ohledem na jeho jednání před orgány činnými v trestním řízení jsem trvala na tom, aby byl u vazebního zasedání přítomen lékař. Po prostudování spisového materiálu jsem dospěla k názoru, že trestní stíhání je důvodné,“ sdělila soudkyně. „Rozhodla jsem o tom, že vyšetřování bude pokračovat vazebně. Jedním z důvodů je obava, že by obviněný mohl na svobodě v trestné činnosti pokračovat,“ dodala soudkyně.

Ze závěru vyšetřovatelů dále vyplývá, že pojišťovny a sociálka muži neoprávněně vyplatily dva a půl milionu korun. „Tato částka mohla být ale vyšší, neboť obviněný uplatňoval ještě nárok přesahující pět milionů korun pro údajné trvalé následky po prodělání úrazu. Tyto peníze mu již ale vyplaceny nebyly,“ řekla dále Fialová.

Upozornila na to, že odhalit rafinovaný způsob jednání obviněného a shromáždit proti němu dostatečné množství důkazů se podařilo díky precizní práci kriminalistů, kteří nacházeli v jeho historce trhlinky. „Podařilo se nám mj. zdokumentovat i pár okamžiků, kdy na svůj úraz zapomněl a choval se jako zdravý člověk,“ řekl zdroj obeznámený s případem.

Reklama

Výběr článků

Načítám