Hlavní obsah

Než svědčit proti sousedovi, raději se dá soudem zruinovat

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Klidně se nechám zruinovat. Pro mě jsou podstatnější sousedské vztahy. Tak reagoval u tachovského okresního soudu podnikatel Zdeněk Hudler (49), když mu předsedkyně senátu Michaela Řezníčková během hlavního líčení opakovaně ukládala desetitisícové pokuty za odmítnutí svědecké výpovědi. Částka, která se zastavila na 90 tisících, nemusí být konečná.

Foto: Novinky

Požár skladu v Plané v červnu 2017

Článek

Hudler byl předvolán v případu obchodníka s technickým plynem Pavla Kovaříka, který je podle státního zástupce zodpovědný za loňský požár ve skladu tlakových lahví s propan-butanem v areálu své firmy v Plané u Mariánských Lázní, při němž jeden člověk zemřel.

Firmy obou mužů spolu sousedí a Hudler měl při první výpovědi na kriminálce uvést, že často cítil plyn. Nepřímo tak potvrdil, že tam docházelo k nepovolené manipulaci.

Jenže jeho výpověď soud nemohl použít, neboť ji učinil ještě před zahájením trestního stíhání Kovaříka. Pak už vypovídat odmítl.

Vypovídat nebudu, i když tady budeme licitovat třeba do miliónu
Zdeněk Hudler

U soudu si Hudler nejprve poslechl poučení, že jako svědek může odepřít výpověď, pouze pokud by tím sám sobě nebo osobě blízké způsobil trestní stíhání nebo byl s obžalovaným v příbuzenském poměru. I když ani jedna situace nenastala, prohlásil, že se vyjadřovat nechce.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár skladu plynu v Plané u Mariánských lázní v červnu 2017Video: Jan Šrotýř

„Svědek si nemůže diktovat, jestli bude, nebo nebude vypovídat. Vaše výpověď je důležitým důkazem a připomínám, že jde o vaši občanskou povinnost,“ upozornila soudkyně Hudlera. Ten reagoval slovy, že by tím uškodil sobě i své rodině. „Jsme na malém městě, sousedské vztahy jsou pro mě důležité. Nemůžu se přece znemožnit,“ vysvětloval.

10, 30, 50 tisíc korun

Jeho reakce soudkyni ne­uspokojila. Po prvním odmítnutí mu dala pořádkovou pokutu 10 tisíc korun, po druhém 30 tisíc, a když ani to nezabralo, došlo na částku 50 tisíc korun.

„Tak mě holt finančně zlikvidujte. Vypovídat nebudu, i když tady budeme licitovat třeba do miliónu,“ stál si Hudler na svém.

Soudkyně nakonec jeho výslech přerušila. „Předvolám vás ještě jednou. Máte čas si to v klidu rozmyslet. Jen vás upozorňuji, že můžete být stíhán za trestný čin pohrdání soudem,“ dodala Řezníčková. Zmínila také, že s podobně tvrdohlavým přístupem svědka se ještě nesetkala.

Žalobce Ondřej Wendler obžaloval Kovaříka z obecného ohrožení. Podle něho tehdy došlo ve skladu k explozi propan-butanu při nepovoleném přepouštění z nádob, které prováděl zaměstnanec obžalovaného s jeho vědomím.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Pavel Kovařík u tachovského soudu.

„Obžalovaný neměl povolení k manipulaci s plyny a sklad nesplňoval podmínky pro skladování tlakových lahví s plyny,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám