Hlavní obsah

Státní zástupce podal stížnost v případu zásahu policistů proti řidiči v Plzni

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimír Slavotínek, kterého plzeňský okresní soud minulý týden zbavil trestní odpovědnosti za zásah se zbraní v ruce proti řidiči v Plzni, nemá ještě definitivně vyhráno. Státní zástupce Jiří Richtr si podle informací Práva podal proti rozhodnutí samosoudkyně Lucie Bočkové o postoupení případu ke kázeňskému vyřízení stížnost, o které by měl rozhodnout krajský soud.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

Článek

Žalobce se ke stížnosti nechtěl vyjádřit. „Nechám to zatím bez komentáře,“ řekl ve středu na dotaz Práva. Podle jeho názoru zneužil Slavotínek svoji pravomoc, když loni v září nevybíravým způsobem zakročil proti řidiči, který jej dříve problikal za údajný riskantní manévr.

Třiapadesátiletý důstojník v hodnosti majora byl jedním z dvojice policistů v civilu, kteří tehdy v černém mercedesu zablokovali cestu superbu, za jehož volantem seděl 53letý Josef Vávra. Reagovali tím na předchozí situaci, kdy je řidič problikal poté, co měl za to, že riskantním předjížděcím manévrem ohrozili jiného účastníka silničního provozu.

Slavotínek tehdy vystoupil z vozidla a s pistolí v ruce šel k Vávrovu vozidlu. „Přistoupil k levým předním dveřím vozidla Škoda Superb, aniž by slovně nebo použitím služebního odznaku prokázal příslušnost k policii. Nejprve řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do a dotazoval se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky ho napadl,“ uvedl Richtr.

Prý na policisty najížděl

Podle soudkyně ale Slavotínek svým jednáním nenaplnil znaky trestného činu. Z jejích úst při odůvodnění rozhodnutí zaznělo, že policisté svou jízdou nijak neohrožovali ostatní vozidla v silničním provozu, ale naopak poškozený svou jízdou ohrožoval černý mercedes, ve kterém jeli policisté.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

Slavotínek se hájil právě tím, že se s kolegou cítili v ohrožení, protože na ně řidič superbu najížděl zezadu. „Došlo dokonce i k nárazu, kdy jsem se praštil hlavou o sloupek. Zapnuli jsme modrý maják a rozsvítili červený nápis stop policie. Na to řidič reagoval tím, že začal ujíždět,“ uvedl Slavotínek. Za sprostá slova si posypal hlavu popelem. „To se nemá. Ale jakékoliv fyzické násilí popírám. Než jsem došel k řidiči, strčil jsem ji (pistoli) zpátky do pouzdra. V žádném případě jsem na něho nemířil,“ konstatoval před soudem.

Nezdvořilý zákrok

Podle Bočkové bylo jednání Slavotínka během zákroku přes čáru. Označila ho za nezdvořilé. „Přistoupil k vozidlu poškozeného, aniž by slovně či služebním odznakem dodatečně prokázal příslušnost k policii. Jako policista též nedodržel pravidla zdvořilosti a cti, vážnosti a důstojnosti osob,“ dodala soudkyně.

Poškozený řidič u soudu tvrdil, že nevěřil tomu, že má co do činění s policisty. „V civilním autě se začerněnými skly jsem viděl dva muže v černém oblečení a s černými brýlemi. Všiml jsem si, že blikají malým modrým majákem a za stínítkem svítí nápis stop. V tu chvíli jsem se bál, že jsem narazil na lidi, kteří mě chtějí zastavit a zmlátit. Byli vulgární, jeden potetovaný,“ uvedl před soudem Vávra.

Podle něj mu Slavotínek začal nejprve slovně nadávat a pak mu přes otevřené boční okénko vyrazil telefon z ruky. „Když jsem ho zvedl z podlahy, znovu mi ho vyrazil, chytil mě do kravaty a minimálně dvěma škubnutími se mě snažil okénkem vytáhnout ven. Začal jsem křičet o pomoc,“ vylíčil poškozený.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám