Hlavní obsah

Sprejeři počmárali chráněné Prachovské skály

Novinky, ok, kl
Jičín

Neznámí vandalové v uplynulých dnech posprejovali Prachovské skály v Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Čmáranice našla policie se strážci přírody na pěti místech. Odstranit je bude složité, ne-li doslova nemožné. Případem se zabývají policisté s podezřením na trestný čin poškozování cizí věci.

Sprejeři počmárali chráněné Prachovské skályVideo: Novinky

 
Článek

Několik barevných nápisů se objevilo na pískovcovém skalním masivu v přírodní rezervaci v uplynulých dnech. „V poslední době sem chodí vandalové a po jednom z nich tady zůstaly graffity na skalách. Malůvku jsem tady našel minulý pátek a od té doby se snažíme zjistit všechno, co se toho výtvoru týče,” řekl Novinkám dobrovolný strážce přírody Miloš Zeman.

Foto: Policie ČR

Jedna ze čmáranic na Prachovských skalách

„Našli jsme dvě velké malby a tři malé. Rozměr největšího nápisu je šest krát jeden a půl metru,“ dodal Zeman s tím, že bude i podle odborníků bude těžké nápisy odstranit. „Každý zásah na pískovci naruší celistvost povrchu. Poničeny však byly i chráněné mechy. Za posledních 15 let si něco takového nepamatuji,“ konstatoval.

Hlídají sociální sítě

Na graffity podle Zemana přišla sama policie při monitorování sociálních sítí, kde viděla fotografie. Policisté případ vyšetřují jako trestný čin poškozování cizí věci, za který hrozí pachateli až tři roky za mřížemi.

Foto: Policie ČR

Jedna ze čmáranic na Prachovských skalách

„Škoda je předběžně stanovena na nejméně pět tisíc korun, kdy samotné upřesnění celkové škody je předmětem dalšího šetření,“ informoval mluvčí policie Aleš Brendl.

Prachovské skály jsou jedním z nejoblíbenějších turistických míst nejen v Českém ráji. Vznikly v období druhohor. Turisté začali do Prachovských skal jezdit od 19. století a následně se k nim přidali také horolezci. Oblast je protkaná turistickými stezkami, které návštěvníkům nabízejí nejen výhledy na skalní věže, ale i údolí potoka nebo skalní soutěsky s typickým chladným klimatem.

Ročně lokalitu navštíví až půl miliónu turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám