Hlavní obsah

Senior na Šumavě zkolaboval po koupeli ve vířivce

Třiaosmdesátiletý muž v pátek večer zkolaboval ve wellness části hotelu Horizont na Špičáku. Při pokusech o oživení muže použili zdravotníci i přenosný defibrilátor, na místo vyrazil i záchranářský vrtulník. Ani rychlý zásah záchranářů však muži nepomohl a na místě zemřel. O tragické události v sobotu informovala v tiskové zprávě Horská služba ČR.

Foto: Horská služba ČR

Horská služba ČR (ilustrační foto)

Článek

Žádost o pomoc Horská služba obdržela kolem 19:45 s tím, že pán byl ve vířivce a poté upadl na dlážděnou podlahu. „Když jsem se dostal do suterénní části hotelu, kde se nachází wellness, viděl jsem, že kolem muže už jsou další lidé a snaží se mu pomoci nepřímou masáží srdce,“ popsal událost člen Horské služby Šumava Ladislav Vybíral.

Sám pacienta převzal a pokračoval v masáži. „Řekl jsem jim, aby také zavolali Rychlou zdravotnickou pomoc ze Železné Rudy. Ti přijeli vzápětí a pak jsme pánovi nasadili i automatický externí defibrilátor, který doporučil postupně pět výbojů. Mezitím dispečink linky 155 Plzeňského kraje vyslal k hotelu i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní,“ popsal pokus o záchranu Vybíral.

Resuscitace podle něj pokračovala i po příletu vrtulníku. Lékařka letecké záchranky mu nasadila i speciální přístroj, který nepřímou masáž srdce provádí automaticky. „Všechny pokusy se ale nakonec ukázaly jako marné. Lékařka byla kolem půl deváté nucena konstatovat smrt,“ dodal náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám