Hlavní obsah

Řidič autobusu na Šumpersku nadýchal přes 2,5 promile. Od soudu dostal peněžitý trest

Šumperk

Peněžitý trest ve výši 40 tisíc korun a zákaz řízení uložil Okresní soud v Šumperku 48letému řidiči autobusu, který v únoru vezl cestující s 2,78 promile. Na dotaz Novinek to v pátek řekl mluvčí soudu René Braun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavní líčení se v případu nekonalo a soud rozhodl ve zkráceném řízení takzvaným trestním příkazem, který počátkem června nabyl právní moci.

„Obviněný byl shledán vinným ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti a byl odsouzen k peněžitému trestu 40 tisíc Kč v pravidelných měsíčních splátkách po 4000 Kč,“ uvedl Braun.

Jak dále upozornil, pokud by řidič peněžitý trest nezaplatil, skončil by na čtyři měsíce ve vězení. „Dále mu byl uložen trest zákazu činnosti řízení motorových vozidel na čtyři roky,“ doplnil mluvčí soudu.

Odběr krve odmítl

Řidiče přistihli opilého za volantem autobusu letos 23. února na Šumpersku. Policisty přivolali cestující, kteří nastoupili v obci Zvole a jeli směrem na Lukavice. Celkem nastoupilo osm lidí, kteří měli ihned podezření, že řidič jede pod vlivem alkoholu.

„Zavolali policii a zároveň řidiče požádali, aby zastavil, protože už s ním dál cestovat nechtěli. Žádosti cestujících řidič vyhověl. Ještě v téže obci jízdu ukončil a společně se třemi cestujícími na místě vyčkal příjezdu hlídky policie,“ uvedla tehdy mluvčí policie Jiřina Vybíhalová. [celá zpráva]

Řidič nadýchal nejprve 2,78 promile, podruhé 2,5 promile. Třetí zkoušce se už odmítl podrobil a chtěl odevzdat krev. Jakmile ho policisté převezli do nemocnice, odběr odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám