Hlavní obsah

Inspekce žene před soud policistu, který vytáhl pistoli na řidiče v Plzni

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

S návrhem na podání obžaloby pro zneužití pravomoci úřední osoby ukončila nyní Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřování policejního důstojníka z plzeňské zásahové jednotky, který společně se svým kolegou loni v září v Plzni nevybíravě zakročil proti řidiči z Karlovarska. Zda policista skončí před soudem, je nyní na státním zástupci.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičemVideo: Poškozený řidič

 
Článek

„Zatím se seznamuji se spisovým materiálem. Předpokládám, že o dalším postupu rozhodnu příští týden,“ řekl Právu Jiří Richtr z plzeňského krajského státního zastupitelství.

K události došlo 21. září na Karlovarské třídě. Dva policisté v civilním mercedesu tam tehdy zablokovali cestu řidiči J. V. ve Škodě Superb. Z vozu vystoupili dva muži v civilu a řidiči sprostě nadávali, přičemž jeden z nich pak na něho namířil zbraň.

Policisté tím reagovali na předchozí situaci, kdy je řidič superbu problikal poté, co měl za to, že riskantním předjížděcím manévrem ohrozili jiného účastníka silničního provozu. Zákrok policistů natočila kamera v autě řidiče J. V.

Druhý policista se ničeho nedopustil

„Ze svědeckých výpovědí, kamerových záznamů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie dospěl vyšetřovatel k závěru, že byl spáchán trestný čin, a je také dostatečně odůvodněn závěr, že jej spáchala konkrétní osoba,“ uvedl po zahájení trestního stíhání mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Podle informací Práva je obviněným policista, který na řidiče mířil pistolí.

„U druhého prověřovaného příslušníka PČR byly poznatky z prověřování vyhodnoceny tak, že se policista nedopustil trestného činu,“ konstatoval Mitáček.

„Spáchání trestného činu je vždy smutná skutečnost. To, že GIBS dospěla k závěru, že tak učinil vysoký příslušník policie, mého klienta netěší. Na druhou stranu je vidět, že přese vše je zde možnost dovolávat se ochrany práva, a to i proti vysokým důstojníkům PČR,“ reagoval advokát řidiče Ronald Němec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám