Hlavní obsah

U požáru v Hostivaři pomáhá i speciální robot

Praha
Aktualizováno

Hasiči z celé Prahy už několik hodin s pomocí těžké techniky svádějí boj s plameny, které v úterý odpoledne zachvátily průmyslovou halu v ulici U Továren v Hostivaři. Objekt se zhroutil, hasiči přímo k ohni nemohou. Pomáhá jim ale speciální technika, která vodu dovnitř dopraví - vrtulník s tzv. bambi vakem a dálkově ovládaný robot.

Záznam: Požár haly v pražské HostivařiVideo: Novinky

 
Článek

Speciální robot, kterého na místo dopravili hasiči ze Škody Mladá Boleslav se dostane dovnitř do objektu a přivádí vodu přímo k místu požáru. Robot má dostřik až 120 metrů, je na dálkové ovládání s dosahem až 180 metrů.

Robot hasičů z mladoboleslavké škodovky

Vrtulník má k sobě připevněn speciální vak, který se naplní vodou a vrtulník jej pak „vylije” kam je potřeba. Do vaku se vejdou stovky litrů vody v závislosti na typu použitého vrtulníku.

Kromě vrtulníku a robota komplex z výškových plošin kropí dvanáct jednotek profesionálních a šesti dobrovolnických hasičů.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár haly v pražské HostivařiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V okolí místa požáru byl vyhlášen nejvyšší zvláštní stupeň poplachu. Takový stupeň znamená zapojení všech hasičů z kraje, případně i z celorepublikové centrály. V okolí požáru začala kolabovat hydrantová síť. Pražské vodovody a kanalizace přesměrovaly co největší tlak do okolní hydrantové sítě.

Jeden z hasičů skončil kvůli vyčerpání v nemocnici. Český červená kříž v blízkosti požáru postavil provizorní zázemí, kde si mohou hasiči odpočinout a občerstvit se. V pohotovosti je také pražská záchranka. Krom vyčerpaného hasiče ale zatím nikoho ošetřovat nemusela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám