Hlavní obsah

Na Českokrumlovsku se srazily osobní vlaky, 14 zraněných včetně dětí

Právo, Novinky, kal, ok, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov
Aktualizováno

Na Českokrumlovsku se ve čtvrtek ráno srazily dva osobní vlaky. K nehodě došlo mezi zastávkami Vrábče a Křemže, do nemocnic záchranáři převezli 14 lidí včetně tří dětí. S pěti pacienty letěl vrtulník. Ve vlacích jelo asi padesát cestujících, mezi nimiž byly i děti z mateřské školy. Příčinou může být chyba strojvedoucího, který mohl přehlédnout návěstidlo stůj, nebo technická závada.

Srážka vlaků na ČeskokrumlovskuVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

K čelní srážce dvou souprav společnosti GW Train došlo u obce Mříč na Českokrumlovsku ráno v 8.49. Doprava na trati se zastavila, na místo vyjely všechny složky záchranného systému.

„Srazil se osobní vlak jedoucí z Volar do Českých Budějovic s osobním vlakem, který jel z Českých Budějovic do Černého Kříže,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

„Strojvůdce nerespektoval návěstidlo v poloze stůj, při další jízdě zničil výhybku a pak se dostal do vlakové cesty dalšímu vlaku a došlo ke srážce,“ řekl Novinkám k nehodě mluvčí SŽDC Marek Iliaš. Událost vyšetřuje policie a Drážní inspekce.

„Pochybení strojvedoucího je jednou z vyšetřovacích verzí, nedá se ale vyloučit ani technická závada. Pracujeme tedy i s možností selhání lidského faktoru,“ upřesnil Drápal. Inspektoři musí vyslechnout také strojvedoucího, který byl převezen do nemocnice. Na vlacích vznikla škoda za více než šest miliónů korun.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Srážka dvou vlaků na Českokrumlovsku

Předseda dozorčí rady společnosti GW Train Robert Krigar připustil možnou chybu strojvůdce. „Zatím jsou jakékoliv závěry předčasné, ale vše nasvědčuje tomu, že strojvedoucí mohl přehlédnout návěstidlo,“ podotkl Krigar.

Čtrnáct zraněných

Záchranáři po nehodě ošetřovali a přepravovali do nemocnic čtyři středně těžce zraněné a deset lidí s lehkými poraněními.

„Sedm zraněných skončilo v českobudějovické a sedm v českokrumlovské nemocnici. Na místě zasahoval i vrtulník, který přepravil pět zraněných,” sdělila Právu mluvčí záchranné služby Petra Kafková. Mezi zraněnými jsou podle ní i tři děti.

Podle zpráv z jihočeských nemocnic není nikdo ze zraněných po srážce vlaků v kritickém nebo vážném stavu. „Všichni pacienti jsou mimo ohrožení života. Nebylo tam nic kritického ani akutního. Z pacientů, kteří byli přepraveni do českobudějovické nemocnice, zůstali v hospitalizaci pouze čtyři, dvě děti byly propuštěny. V českokrumlovské nemocnici zůstal ze sedmi přijatých pacientů pouze jeden hospitalizovaný,“ konstatovala mluvčí jihočeských nemocnic Iva Nováková.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Srážka dvou vlaků na Českokrumlovsku

Hasiči nemuseli z vlaků nikoho vyprošťovat, ale pomáhali zdravotníkům s tříděním zraněných, evakuovali lidi z vlaků a zajistili dětem náhradní dopravu.

Děti jely autobusem

„Ve vlaku cestovala i dětská školka. Dorazil multimediální autobus, který děti přepravil do Českých Budějovic, kde o ně bude postaráno. Byl tam i anglicky mluvící klouček a jeho učitel, pro které jsme zajistili anglicky mluvící osobu, aby o ně bylo postaráno,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Srážka dvou vlaků na Českokrumlovsku

Škoda je podle Drážní inspekce předběžně vyčíslena na šest miliónů korun. Podle SŽDC budou vlaky odtaženy odpoledne, pak bude prohlédnuta trať.

„Podle hrubého odhadu by mohly na trati jezdit vlaky nejdříve zítra dopoledne,“ dodal mluvčí SŽDC Iliaš.

Náhradní dopravu nyní místo vlaků zajišťují autobusy. „Později budeme stahovat i vlaky z jiných provozů, co máme po kraji, každopádně jednoduché to nebude,“ uvedl Krigar.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám