Hlavní obsah

Policista měl v opilosti nabourat do vlaku. Spáchal přestupek, rozhodla inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila vyšetřování policisty, který zřejmě v opilosti loni na podzim naboural do vlaku na Mladoboleslavsku. Spáchání trestného činu inspekce nezjistila a případ postoupila jako kázeňský přestupek k vyřešení nadřízenému. Na dotaz Novinek to řekl mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Inspekce vyšetřování ukončila v březnu. „V dané věci nejde o spáchání trestného činu, ale je zde podezření na spáchání přestupku. Případ jsme postoupili nadřízenému policisty s návrhem na kázeňské projednání,“ uvedl mluvčí Mitáček.

Ředitel policie dosud nerozhodl. „V těchto dnech jsme obdrželi od GIBS dokumentaci k případu a se spisovým materiálem se seznamujeme. V blízké době bude s policistou zahájeno kázeňské řízení,“ informovala mluvčí policie Lucie Nováková.

Policista ze Středočeského kraje na místě odmítl dechovou zkoušku i odběr krve v nemocnici. „Vyšetřující lékař však ve své zprávě o provedeném psychomotorickém testu popsal, že v době nehody mohl být řidič pod vlivem alkoholu,“ konstatoval Mitáček.

Pokuta a zákaz řízení

Vyšetřovatelé nadřízenému případ předali s podezřením na tři přestupky. Konkrétně pro podezření z řízení auta pod vlivem alkoholu, odmítnutí dechové zkoušky a vjezdu na železniční přejezd v době, kdy je to zakázáno. Řízení pod vlivem alkoholu je však doloženo pouze vyjádřením vyšetřujícího lékaře. Za odmítnutí dechové zkoušky podle zákona hrozí pokuta až 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.

Nehoda se stala na přejezdu chráněném pouze výstražnými kříži 28. listopadu u obce Kolomuty. Policista tam narazil do boku osobního vlaku jedoucího z Mladé Boleslavi do Dolního Bousova. Nikdo nebyl zraněn. Škoda byla vyčíslena na několik desítek tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám