Hlavní obsah

Inspekce obvinila policistu za zákrok pistolí proti řidiči v Plzni

Právo, Novinky, ok, pab, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila jednoho z policistů, kteří loni zakročili proti řidiči auta v Plzni. Byl obviněn ze zneužití pravomoci. Druhý policista se trestného činu podle inspekce nedopustil.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

 
Článek

„Ze svědeckých výpovědí, kamerových záznamů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie dospěl vyšetřovatel k závěru, že byl spáchán trestný čin, a je také dostatečně odůvodněn závěr, že jej spáchala konkrétní osoba,“ informoval mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Vyšetřovatel jednoho z policistů obvinil ve čtvrtek z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti. Podle informací Práva je obviněným policista, který na řidiče mířil pistolí.

„U druhého prověřovaného příslušníka PČR byly poznatky z prověřování vyhodnoceny tak, že se policista nedopustil trestného činu,“ konstatoval Mitáček.

Bude propuštěn?

„Spáchání trestného činu je vždy smutná skutečnost. To, že GIBS dospěla k závěru, že tak učinil vysoký příslušník policie, mého klienta netěší. Na druhou stranu je vidět, že přese vše je zde možnost dovolávat se ochrany práva, a to i proti vysokým důstojníkům PČR,“ řekl Právu advokát řidiče Ronald Němec.

Loni v září zastavili dva vysoce postavení policisté plzeňského krajského ředitelství v civilu v civilním neoznačeném autě vůz řidiče z Karlovarska, který na ně předtím blikal. Na muže mířil jeden policista zbraní a dožadovali se dokladů, podle dřívějšího tvrzení mužova advokáta policisté řidiče i udeřili. Průkazy prý ukázali až po opakované žádosti řidiče.

Mužův právník zveřejnil video z autokamery, které incident zachycuje, a podal trestní oznámení. Jak na zahájení trestního stíhání zareagují nadřízení obviněného policisty, který je zatím stále ve službě, není jasné. „Zatím jsme od GIBS neobdrželi oficiální zprávu o stíhání policisty. Až se tak stane, bude služební funkcionář konat podle zákona,“ sdělila mluvčí krajského ředitelství policie Martina Korandová. Stíhán je na svobodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám