Hlavní obsah

Uklouzla na zledovatělém chodníku, dostala 120 tisíc korun

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odškodné 120 tisíc korun vysoudila na městu Trutnov starší žena, která předloni utrpěla úraz na zledovatělém městském chodníku. Sumu se město koncem loňského roku zavázalo vyplatit, ačkoli technické služby chodník nedlouho před incidentem zbavily sněhu a posypaly. O ukončení sporu smírem informovala právní firma, která ženu zastupovala u soudu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Událost se odehrála začátkem roku 2015 v Trutnově v příměstské čtvrti Horní Staré Město. „Město svoji povinnost v údržbě chodníku splnilo. Ten den ráno se chodník uklidil. Nelze permanentně ošetřovat každý metr, zvlášť v Trutnově, kde vládnou horské klimatické podmínky, které se rychle mění,“ konstatovala mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Žena šla vzhledem k podmínkám opatrnou chůzí v odpovídající obuvi zcela střízlivá na noční směnu. Pád, jemuž nebyla schopná zabránit, neušel pozornosti několika svědků. Pádem na tvrdou zem si zlomila ruku v zápěstí. Zranění vyžadovalo okamžitý převoz do nemocnice. Léčba trvala půl roku.

Práci už žena nebyla schopná zvládat. „Musela jsem odejít do předčasného důchodu,“ přiblížila přímý důsledek zranění.

Pomohl až právník

Město žádost o odškodné zprvu zamítlo. Žena se proto obrátila na brněnskou právnickou společnost, kde její požadavek na odškodné vyhodnotili jako oprávněný. Právník vyčíslil výši újmy, udělal nutné právní kroky, a záležitost předal soudu.

„Klientka má právo na náhradu újmy na zdraví v podobě náhrady za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a bolestného. Náhrada byla vypočítána jako rozdíl mezi částkou obdrženou na dávkách nemocenského pojištění v době pracovní neschopnosti a průměrným výdělkem žalobkyně v době před úrazem,“ argumentoval v žalobě právník společnosti Vasenaroky.cz, na níž se žena obrátila.

Soud sice trval dva roky, ale žalobkyně nakonec požadované odškodné na základě smíru s žalovaným městem získala. Právnické firmě trutnovská klientka zaplatila smluvně dohodnutá procenta z vysouzené částky, které se dle vyjádření společnosti pohybují od pěti do pětadvaceti procent.

„Odškodné město zaplatilo z pojistky,“ doplnila Dědková.

Reklama

Výběr článků

Načítám