Hlavní obsah

Počítačovou síť horažďovické léčebny zřejmě napadl hacker a znehodnotil data

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy
Aktualizováno

Do počítačového systému jednoho z odborných pracovišť Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Horažďovicích na Klatovsku se zřejmě naboural hacker a uložená data znehodnotil. Případ už vyšetřuje policie jako podezření z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nikoho jsme zatím neobvinili,“ uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie. Bližší podrobnosti nesdělila.

Podle dosavadních zjištění kriminalistů zatím neznámý pachatel v době od 12. do 15. ledna letošního roku získal přístup do počítačové sítě rentgenového oddělení léčebny, poté změnil uložená data a učinil je nepotřebnými. Zdravotnické zařízení následně podalo trestní oznámení.

Náhodný cíl? 

Podle ředitele léčebny Martina Grolmuse zřejmě nešlo o cílený útok. „Jsme co do velikosti celkem bezvýznamné zdravotnické zařízení. Spíš se přikláním k tomu, že to byla náhoda,“ reagoval Grolmus.

K jakým konkrétním datům se hackeři dostali a jak s nimi naložili, nechtěl specifikovat. „Je to v šetření policie a nerad bych poskytnutím této informace narušil vyšetřování. Podle všeho to vypadá, že nedošlo k úniku těchto dat,“ doplnil Grolmus.

Horažďovickou léčebnu vlastní a provozuje Plzeňský kraj. Mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška se zatím k celé věci nechtěl vyjádřit s tím, že k tomu zatím nemá dostatek informací.

Za poslední půlrok jde už o druhý hackerský útok na veřejnou instituci v klatovském regionu. Loni v červnu napadl hacker webové stránky obecního úřadu Ježovy a smazal z webu většinu informací. Policisté pachatele nezjistili a případ odložili.

Reklama

Výběr článků

Načítám