Hlavní obsah

Policie obvinila tři Čechy včetně bývalého pražského imáma z terorismu

– Praha

Policie obvinila z terorismu a přímé účasti v teroristické organizaci tři Čechy. Je mezi nimi bývalý pražský imám Sámer Shehadeh, jeho bratr a švagrová, napsal v úterý server iDnes. Bratra muslimského duchovního a jeho ženu policisté viní z toho, že vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý pražský imám Sámer Shehadeh, kterého policie obvinila z terorismu.

Článek

Imám jim podle obvinění pomáhal. Muži s palestinskými kořeny se narodili v Praze, všichni tři jsou stíháni na útěku.

Bývalého pražského imáma policisté sledovali a z jeho elektronické komunikace vědí, že odjezd jeho bratra do Sýrie do bojů schvaloval a své švagrové do Sýrie pomohl vycestovat. Nyní se skrývá v Mauritánii, píše úterní Mladá fronta Dnes (MfD). „Jsou stíháni jako uprchlí. Já se s nimi asi těžko spojím, když ani policie přesně neví, kde se nyní nacházejí," řekl deníku advokát Adam Kopecký, který byl přidělený bratru bývalého imáma ex offo.

Do Sýrie sedmadvacetiletý muž podle policistů odcestoval v říjnu 2016 do válečné oblasti, kde ve městě Idlíb dobrovolně vstoupil do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Jde o nástupnickou organizaci teroristické An-Nusra, která bývala syrskou odnoží Al-Káidy.

Výcvik páchání útoků 

„Formou výcviku úspěšně absolvoval několikatýdenní kurzy, ve kterých se naučil zacházet se zbraněmi, bombami i taktiku boje s tím, že byl následně vybrán, aby připravoval a cvičil ‚bratry‘ k boji a páchání teroristických útoků," píše se v obvinění Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Obviněná čtyřiadvacetiletá žena se za bratra bývalého imáma provdala podle islámského práva šaría, aniž ho viděla, uvedl deník. „Sama se označuje za mudžahedína v džihádu," uvedli policisté. S manželem podle obvinění cvičila se zbraní. Bývalý imám jí podle vyšetřovatelů objednal jízdenku autobusem a dával rady, jak překonat turecko-syrskou hranici.

O někdejšího imáma se v minulosti zajímaly tajné služby, když poslal muslimům přes aplikaci WhatsApp vzkaz, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. „Kdo věří v Alláha a v soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval," napsal podle MfD tehdy doslova.

Reklama

Výběr článků

Načítám