Hlavní obsah

Požár hotelu v Praze: dva mrtví, desítky evakuovaných

• Aktualizováno

Nejméně dva lidé zemřeli v důsledku požáru, který v sobotu večer vypukl v čtyřhvězdičkovém hotelu Eurostars David v centru Prahy. Na místo vyjeli hasiči z celé Prahy, záchranáři kvůli události aktivovali takzvaný traumaplán. Hasiči už zásah ukončili.

Zásah hasičů při požáru hotelu v PrazeVideo: AKTU.cz, Jiří Forman

 
Článek

Záchranáři zatím nahlásili dva mrtvé. Tři lidi bylo nutné resuscitovat. „To se podařilo, záchranáři obnovili jejich životní funkce a byli převezeni do nemocnic,“ uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Původní zprávy hovořily o desítkách zraněných, péči pražských záchranářů jich však potřebovalo méně. Podle posledních informací záchranka ošetřila devět zraněných, pět lidí bylo zraněno těžce.

Požár hotelu v centru PrahyVideo: Marek Bádal, Novinky

Hlášení o požáru hotelu, který stojí na rohu ulic Náplavní a Záhořanského, přišlo kolem šesté večer. Hasiči nejprve vyhlásili druhý, pak třetí a kolem půl osmé zvláštní stupeň poplachu. Na místo přijely profesionální jednotky z celé Prahy.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Hasiči a záchranáři u požáru hotelu v Praze

Z hotelu bylo třeba evakuovat asi 40 lidí. „Hlavním úkolem bylo od samého počátku dostat ven lidi. Soustředili jsme se na to, abychom našli všechny lidi, kteří by se mohli v hotelu vyskytovat. Bylo to hodně složité, objekt byl zakouřený a jedná se o velmi členitý dům,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Po 20. hodině už se nejspíš v útrobách domu nejspíš nikdo nenacházel.

Záchranáři kvůli události aktivovali takzvaný traumaplán - režim, kdy jsou v pohotovosti všechny nemocnice v Praze, které se záchranáři komunikují a hlásí, kolik mohou přijmout zraněných. Ukončili ho po osmé večer.

Požár hotelu v PrazeVideo: Marek Bádal, Novinky

Podle reportéra Novinek byl krátce po ohlášení požáru na místě cítit kouř, ale nebyly vidět plameny. Podle prvotních informací hořelo na chodbě hotelu, zatím se mluví o technické závadě na klimatizaci či na elektroinstalaci. „Příčinu ještě budeme v neděli ověřovat,“ dodal Kavka.

Podle České televize by měli evakuovaní najít náhradní ubytování v jiném hotelu stejného majitele na nedaleké Národní třídě.

Reklama

Výběr článků

Načítám