Hlavní obsah

GIBS zadržela několik lidí, prohledala advokátní kanceláře v Praze

– Praha • Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v úterý dopoledne na několika místech v Praze kvůli organizované trestné činnosti civilních osob a policistů. Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje pracovníci GIBS v rámci domovních prohlídek zadrželi několik lidí. Jejich přesný počet zatím nelze uvést, protože akce stále pokračuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah GIBS v kancelářích na Václavském náměstí v Praze Video: Novinky

 
Článek

„V rámci trestního řízení probíhaly na několika místech úkony, včetně prohlídek advokátních kanceláří,“ řekla Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová.

„Zadržení tam samozřejmě jsou. Jde o organizovanou trestnou činnost, do které jsou zapojeny jak civilní osoby, tak příslušníci bezpečnostních sborů, tedy policie,“ nastínil zdroj Práva.

Podle zdroje redakce se případ možných úniků informací z trestních řízení primárně netýká, nicméně i toto podezření GIBS v rámci úterního zátahu řeší. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Jakých policistů se akce inspekce týká, není dosud jasné. „Zatím nemáme žádné informace k činnosti inspekce,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Podle České televize prohledávají detektivové dvě advokátní kanceláře. Podle reportéra Práva jde o advokátní kancelář Beáty Kolcunové na Václavském náměstí. Při příchodu měli detektivové na sobě kukly a na rukou pásky s nápisem policie. Kolcunová v profilu na webu uvádí, že poskytuje právní služby se zaměřením na trestní právo v bulharském a ruském jazyce.

Krátce před polednem kancelář opustila šestice vyšetřovatelů s dalšími lidmi. Odnesli si tašky s dokumenty.

Mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková Právu řekla, že nemá informaci, kde inspekce zasahuje. Při všech prohlídkách jsou ale podle ní přítomni zástupci komory, jak to umožňuje zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám