Hlavní obsah

Radnice podle policie přeplatila jezírko o 15 miliónů, soud úřednice zprostil obžaloby

Právo, Jan Švábek
Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek zprostil obžaloby tři úřednice třetího plzeňského obvodu, které podle obžaloby chybovaly při stavbě jezírka. Obvod za stavbu zaplatil 20 miliónů, podle policie má přitom finální dílo jen čtvrtinovou hodnotu. Verdikt zatím není pravomocný. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Úřednice u soudu. Archivní videoVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Zřejmě se jednalo o vyřizování jakýchsi účtů mezi politickými garniturami, které nastupovaly a odstupovaly. Bohužel to odnesly tři obžalované úřednice, které se podílely na realizaci zakázky,“ řekl soudce Jan Špeta při odůvodňování rozsudku.

Podle soudu ke skutku opravdu došlo, nejednalo se ale o trestný čin. „Obžalované takto jednaly, protože to byla jejich povinnost. Jednaly takto proto, protože úkony, které činily, vyplývaly z jejich pracovního zařazení a jejich popisu práce,“ doplnil soudce.

Předmětem sporu je jezírko ve sportovním areálu Škodaland u Borské přehrady, který obvod tehdy v čele se starostou Jiřím Strobachem (ex ODS) slavnostně otevřel v roce 2011. Později se ukázalo, že areál má celou řadu chyb, a jednu ze zakázek začala vyšetřovat policie.

Radnice za dílo zaplatila dvacet miliónů korun. V areálu měl vzniknout bazén s ohřívanou vodou a atrakcemi. Jenže místo toho nakonec u přehrady vyrostlo fóliové koupací jezírko, jehož hodnotu znalec přibraný policií vyčíslil na pouhých pět miliónů.

Fyzicky jsem neporovnávala výši proplácené částky s tím, co je skutečně prostavěno.
úřednice Anýžová

Státní zástupce vzápětí obžaloval trojici úřednic, které podle něho v rozporu se smlouvou o dílo stavební firmě předem proplatily faktury, a to v hodnotě téměř celé zakázky. Před soudem stanuly úřednice Zdeňka Anýžová, Renáta Hádková a Eva Hubená.

Jen jsme plnily příkazy, hájí se úřednice

„Ze své pozice jsem plnila jen pokyny svých nadřízených. Buď to byla moje přímá šéfová po úřední linii, nebo někdo z politického vedení obvodu. Pokud bych řekla, že faktury neproplatím, tak bych mohla přijít o místo,“ hájila se Anýžová, dříve vedoucí odboru investic. Podle ní měl tehdejší starosta Jiří Strobach pozici, že bez jeho souhlasu se nemohly faktury proplatit. Kriminalisté si Strobacha předvolali k výslechu. Ten ale odmítl vypovídat s tím, že by si mohl způsobit trestní stíhání.

„Fyzicky jsem neporovnávala výši proplácené částky s tím, co je skutečně prostavěno. Od toho byl stavební dozor, který kontroloval postup prací. Mně stačil jeho podpis, že je vše v pořádku,“ pokračovala dále Anýžová.

Technický dozorce Daniel Němeček se zase hájil tím, že mu „někdo“ z radnice řekl, že se bude jednat o koupací jezírko z fólie. Jeho podpis ale figuruje na protokolu o předání díla, kde je uveden venkovní bazén. „Název jsem neřešil, jsem zvyklý na to, že investoři v průběhu stavby často názvy akce mění,“ řekl Němeček.

Vybudování venkovního bazénu radní odsouhlasili podle projektu společnosti D-Plus. Předpokládané náklady činily 22 miliónů. Ve výběrovém řízení zvítězila firma Aqua Varia s nabídkovou cenou 17,5 miliónu. Strobach s ní podepsal smlouvu o dílo. Aqua Varia předala stavbu investorovi 15. listopadu 2010, na předávacím protokolu je jako stavba uveden venkovní bazén podle původní projektové dokumentace D-Plus. Jak Právo zjistilo, Aqua Varia ale realizaci provedla podle projektu od firmy Ingvama. Jednalo se o fóliové koupací jezírko s předpokládanými náklady 3,5 miliónu.

Nepohodlná místostarostka odstraněna

Radnice obvodu se odmítla připojit k trestnímu řízení jako poškozený subjekt. Zároveň si nechala vypracovat posudek, podle kterého hodnota jezírka odpovídá vynaloženým investicím, tedy sedmnácti miliónům. Cílem je zřejmě ochrana úřednic.

Strobach je nyní na obvodu v opozici. V křesle starosty ho vystřídal Radislav Neubauer (ČSSD), který během Strobachova starostování vykonával funkci místostarosty.

Proti předraženému jezírku nejvíce vystupovala místostarostka obvodu Jaroslava Maříková (OPAT). Ta ale byla z funkce odstraněna poté, co návrh na odvolání vzneslo uskupení Jiří Strobach – náš starosta (JSNS), které Strobach založil po svém odchodu z ODS.

Zastupitelé Maříkovou odvolali v tajném hlasování. Pro návrh hlasovalo dvacet politiků, pět bylo proti, dva hlasovací lístky byly neplatné. Hlasování se nezúčastnila TOP 09 a KDU-ČSL, která s ČSSD, ODS, ANO 2011 a OPAT tvořila šestičlennou koalici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám