Hlavní obsah

Znalci ke smrtelnému vybrždění na D10: Nárazu nešlo zabránit

Novinky, bad
Praha

Výslechem soudních znalců pokračoval ve středu Krajský soud v Praze v projednávání vybržďování na dálnici, které vedlo k hromadné kolizi, po které zemřel osmiměsíční chlapeček. Podle dopravních znalců nemohl řidič nárazu zabránit. Obžalovaný Martin Kostner (35), který nehodu svým vybržďováním způsobil, odmítl, že by za nehodu mohl jen on.

BEZ KOMENTÁŘE: Simulace vybržďování a následné nehody od VUT v BrněVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Kostner loni před Vánoci ve svém BMW „hodil myšku“ a vybrzdil na dálnici D10 octavii, ve které jeli dva dospělí a jejich osmiměsíční syn. Ze zhruba stodvacetikilometrové rychlosti obě auta v levém pruhu dálnice v podstatě zastavil. Tři za nimi jedoucí auta se dokázala vyhnout, v pořadí čtvrtý řidič audi to už nestihl a i přes maximální brzdění narazil zezadu zhruba v sedmdesátikilometrové rychlosti do octavie.

„Neměl šanci střetu zabránit ani při dodržení bezpečné vzdálenosti,“ uvedl soudní znalec Michal Křižák z VUT v Brně. „Neměl dostatek prostoru ani času na vyhnutí obloukem,“ dodal a potvrdil tím výpověď řidiče audi, který v pondělí uvedl, že s nárazem nemohl nic dělat.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Kostner se mimo jiné hájil tím, že zpomalení dával řidiči octavie najevo zapnutím blinkrů. Jak svědci, tak i znalci po analýze záznamu z kamery kolemjedoucího kamionu uvedli, že k ničemu takovému nedošlo. „Z toho záznamu není patrné, že by došlo k rozsvícení výstražných světel,“ řekl Křižák. Ze záznamu je také vidět, že Kostner při předjíždění zprava blinkr také nepoužil.

Nemohou bydlet doma

Podle soudních psychologů má Kostner tendenci ke zkreslování této tragické události. Nezaznamenali u něj ani přímo vyjádřenou lítost. Naopak u pozůstalých rodičů malého dítěte se projevil posttraumatická stresová porucha, kterou charakterizují jako těžkou újmu na zdraví.

Oba podle znalců trpí poruchami spánku, úzkostmi, depresemi, záchvaty paniky a flashbacky. „(Poškozený) Není schopen bydlet v jejich bytě, protože mu tam vše připomíná syna,“ uvedl znalec Vlastimil Tichý.

Kostner v pondělí k projednávanému skutku uvedl, že situaci vyhodnotil špatně. Svým stěží pochopitelným manévrem chtěl prý řidiče octavie donutit k přejetí do pravého a následně odstavného pruhu, aby s ním řešil jeho údajné předchozí zpomalení. Svou vinu na tragické nehodě přímo neodmítl ani nepřiznal. „Příčinou je podle mě pochybení více lidí,“ řekl soudu. Kostnerovi za obecné ohrožení s následkem smrti hrozí až patnáctileté vězení.

Soudce Ivo Zelinka hlavní líčení odročil na polovinu listopadu, kdy by mohl také padnout verdikt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám