Hlavní obsah

Kvůli pádu dítěte z vlaku navrhla policie obžalovat dvě pracovnice Českých drah

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté navrhli obžalovat z trestného činu usmrcení z nedbalosti dvě zaměstnankyně Českých drah (ČD) v případu loňského tragického pádu dvouleté dívky z vlaku poblíž obce Hlušovice u Olomouce. Spis s návrhem předali žalobci. Právu to v pondělí sdělil státní zástupce olomouckého státního zastupitelství Jaroslav Rašendorfer.

Foto: Drážní inspekce

Otevřené dveře vlaku, ze kterého dívka vypadla.

Článek

Obžalovány by podle policistů měly být vedoucí vlakové čety a průvodčí vlaku. Obě ženy podle nich při vypravování vlaku porušily drážní předpisy. Zaměstnankyním ČD hrozí až šest let vězení. „Spis mám na stole. Rozhodnout o podání, či nepodání obžaloby bych chtěl do týdne,“ uvedl Rašendorfer. Ženám hrozí až šestiletý trest vězení.

K tragické události došlo loni 24. července nedaleko železniční stanice Štěpánov. Dívenka vypadla z vlaku jedoucího z Luhačovic do Prahy ve chvíli, kdy stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se starší, čtyřletou dcerou. Dívka na následky pádu zemřela. Podle policistů odjel vlak ze stanice v Olomouci s neuzavřenými dveřmi, které obviněné nezkontrolovaly.

BEZ KOMENTÁŘE: Tragická nehoda u Štěpánova. Archivní videoVideo: ZZS Olomouckého kraje

S dětmi žena odešla na toaletu, když jel vlak rychlostí zhruba 50 kilometrů za hodinu. Neuzavření dveří se ještě nijak neprojevovalo. Při rychlosti vlaku 111 km/h se pak dveře samovolně rázně otevřely a dítě vtáhly ven.

„Šetření jednoznačně prokázalo, že průvodčí i vedoucí vlakové čety nezkontrolovaly, zda jsou dveře uzavřené. Ukládá jim to vnitřní předpis Českých drah. To, že dveře drží jen za obvodovou gumu, by zvenku zjistily pouhým pohledem. Naopak zevnitř, při klice ve správné poloze, a to byla, by nikdo neměl šanci zjistit, že dveře nejsou řádně dovřené,“ řekl už dříve policejní komisař Jiří Kubát.

K tomuto zjištění přispěl podle něj mimo jiné i vyšetřovací pokus se stejným vlakem. „Vlak jsme bezprostředně po neštěstí zajistili, střežili a na druhý den ten úkon za účasti znalce provedli,“ dodal Kubát.

Za stejný čin by dnes obvinili i České dráhy

Policisté obě zaměstnankyně ČD obvinili v únoru. Spis má podle žalobce bezmála 700 listů, obsahuje i znalecké posudky. Jedna z obviněných podala stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání, byla však zamítnuta.

Pokud by k této tragédii došlo letos, mohly být podle kriminalistů obviněny jako právnická osoba také České dráhy. Podíl matky na tragédii zcela vyloučili, dítě bylo prý po celou dobu v její bezprostřední blízkosti.

Podobné neštěstí se stalo v polovině června 2006 poblíž železniční stanice Střeň jen několik kilometrů od místa pádu dvouleté dívky. Tehdy vypadl z jedoucího vlaku pětiletý chlapec, který si poté, co sám odešel na toaletu, zřejmě otevřel dveře vagónu. Zemřel na následky mnohočetných poranění.

Jeho tělo našli policisté až po několika dnech, když prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek podél kolejí od Štěpánova do Moravičan. Matku soud tehdy potrestal podmínkou. Dopustila se podle něj ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru. Vinu na straně Českých drah tehdy policisté při vyšetřování vyloučili.

Reklama

Výběr článků

Načítám