Hlavní obsah

Na Semilsku uvízl pes v liščí noře. Naděje na jeho záchranu ztroskotaly

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily

Úpěnlivé kňučení se ozývá už od pondělí ze skalní nory ve Skalanech na Semilsku. Zřejmě za liškou tam zaběhl border terier ve chvíli, kdy byl se svým pánem na borůvkách. Pes se ale z nory nemůže dostat a nepomohly mu ani dva záchranné pokusy profesionálních i dobrovolných hasičů ze Semilska. Ti se k němu nemají jak dostat. Zvíře je tak nejspíš odsouzeno dožít zapadlé v noře.

Foto: Profimedia.cz

Border terier. Ilustrační foto

Článek

„Liščí nora je totiž v patě skály, ve které je prasklina. Tou prasklinou se dá proplazit až na konec skály, ale pak to pokračuje úzkou štolou ještě minimálně šest metrů do podzemí svahu, kam se už nedá dostat. Mohli jsme tam nanejvýš prostrčit štěrbinovou kameru,“ popsal Právu semilský profesionální hasič Pavel Viták, který vedl záchranné akce ve Skalanech jednou jako řídící důstojník a podruhé jako velitel zásahu.

Na kameře byly ve štole vidět sesypané kameny. „A na jejich konci vykukovala liška,“ popsal Viták. „Ještě první den jsme zahlédli i psa, ale další den už tam liška nebyla a už jsme neviděli ani psa. Ze štoly se ale stále ozývá kňučení,“ doplnil Viták.

Místní se ho ještě pokoušejí podpořit, aby vylezl ven.
hasič

Profesionální hasiči se chtěli ještě pokusit zaměřit uvízlého psa prostřednictvím echolokace, tedy právě s využitím kňučení, které vydává. I to ale bylo marné. „Zvuk se tam totiž šíří tak, že když jste zalezlý v té spáře, tak vám to připadá, že ten pes kňučí přímo u vás. Nemůžeme tak určit místo, kde bychom mohli kopat,“ objasnil Pavel Viták.

Má připravený pelech

Záchranáři i dobrovolníci, kteří se na záchraně psa podíleli, dostávali po celou dobu povzbudivé zprávy od desítek lidí na sociálních sítích. „Držíme tlapky, ať je (pes) brzy s vámi v pořádku!“ psali lidé třeba Janu Š., který byl na místě u skály každý den.

Pes tam má pořád misku s vodou a připravený pelech, ale jeho naděje na přežití už klesly k nule. „Místní se ho ještě pokoušejí podpořit, aby vylezl ven, ale ve skále je už od pondělka a není jasné, zda nemá zranění od té lišky, takže šance na záchranu je už mizivá,“ potvrdil Viták.

Podobných případů už ve své praxi profesionálního hasiče zažil několik. „Úspěšných i neúspěšných. U těch neúspěšných ale většinou byla možnost psa důstojně uspat, aby se netrápil. Tady jsme se ale k němu vůbec nedostali,“ dodal Viták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám