Hlavní obsah

Lhala o vrahovi, že ji věznil a znásilňoval. Žačka církevní školy se ale trestu vyhne

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držel mě pod zámkem a znásilňoval. To tvrdila 18letá žačka církevní školy o starším muži z Klatovska (41 let) odsouzeném za vraždu, se kterým se po jeho propuštění z vězení loni v létě seznámila. Jenže se ukázalo, že si vše vymyslela. Trestu se přesto vyhne.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie ji sice začala stíhat z křivého obvinění, ale státní zástupkyně stíhání podmíněně zastavila.

„Po prostudování spisového materiálu jsem dospěla k závěru, že jsou pro to splněny zákonné podmínky. Obviněné jsem dala sedmiměsíční zkušební dobu. Pokud se osvědčí, bude se na ni hledět jako na netrestanou,“ uvedla žalobkyně Iveta Juráková.

Upozornila na to, že rozhodnutí není pravomocné. „Poškozený si může proti němu podat stížnost,“ dodala.

Trestní stíhání lze podmíněně zastavit jen v řízení o přečinech s maximální trestní sazbou do pěti let. Důležitou podmínkou je, že se obviněný k trestné činnosti plně dozná. Přihlíží se také k dosavadnímu způsobu jeho života a okolnostem případu.

Pomohly fotografie

Lež mladé ženy ale málem dostala muže do vazby. I když stále dokola opakoval, že dívku neznásilnil, nikdo mu s ohledem na jeho trestní minulost nevěřil. Policisté ho obvinili ze znásilnění a omezování osobní svobody. Hrozilo mu deset let za mřížemi.

Až když muž ukázal v mobilu společné intimní fotky s dívkou, vyšetřovatelé ji znovu vyslechli. Přiznala, že si vše vymyslela, aby ospravedlnila odchod z dětského domova.

„Naštěstí policie promptně zareagovala na to, co klient předložil,“ poznamenal pro Právo advokát, který muže hájil. Podle něj bylo obvinění postaveno na tvrzení dívky.

„Díky tomu, že policisté vůbec připustili snímky od klienta jako důkaz, se to celé včas zastavilo,“ dodal obhájce. Muž byl v roce 2006 odsouzen za to, že při hádce bodl nožem do srdce známého. Loni v srpnu opustil věznici a následující měsíc se seznámil se zmiňovanou dívkou.

Prý sex a facky

Ta původně tvrdila, že ji přemluvil, aby odešla z dětského domova. Když se k němu nastěhovala, zamykal ji prý doma, vynucoval si sex a za každé neuposlechnutí příkazu dostávala facky.

Muž její výpověď označil za zcela vymyšlenou. „Začali jsme spolu chodit. Měli jsme i sex, ona s tím souhlasila. Nikdy jsem ji ale v bytě nezamykal a nedržel násilím. Když mi oznámila, že se chce vrátit zpátky do děcáku a dodělat školu, řekl jsem jí, ať jde. Nijak jsem jí v tom nebránil,“ tvrdil naopak muž.

Po druhé návštěvě na policii už dívka otočila. Uvedla, že se do muže zamilovala, byla rozhodnuta s ním žít a mít děti. Kvůli tomu i přestala brát antikoncepci.

Imponoval jí svou rozhodností, jakou má chlap mít. Později si prý začala uvědomovat, že chce dodělat školu a dál studovat. Bylo jí prý líto i bývalého přítele, který se po jejich rozchodu pokusil o sebevraždu. Muži se omluvila dopisem, ve kterém vyjádřila lítost nad tím, že jej křivě obvinila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám