Hlavní obsah

Soud potvrdil v korupční kauze exministru Balvínovi podmínku

– Praha
Novinky, bad

Bývalý ministr kultury Jiří Balvín neuspěl se svým odvoláním proti desetiměsíční podmínce za napomáhání k uplácení v kauze kolem prodeje zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem. Balvín také musí zaplatit 240 tisíc korun. Odvolací senát pražského městského soudu ve čtvrtek zamítl odvolání všech tří obžalovaných a trest tak potvrdil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Balvín (archivní foto)

Článek

„Nalézací soud provedl dostatečné dokazování. Odvolací soud nemá žádné námitky proti jeho hodnocení důkazů,“ prohlásila předsedkyně odvolacího soudu Alena Makovcová.

„Odvolacímu soudu nepřísluší do hodnocení důkazů zasahovat. Nepřísluší mu sdělovat například to, že výpověď svědka Duhana je nedůvodná,“ odmítla námitky obhájců obžalovaných.

S podmínkou a finančním trestem odešli i bývalý náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica. Hnilica chtěl podle pravomocného rozsudku uspět ve výběrovém řízení ohledně zámku v Přerově nad Labem, který vlastnil Český rozhlas a nabízel ho k prodeji. Předal proto v únoru 2015 svému dlouholetému příteli Balvínovi obálku s částkou 250 tisíc korun s tím, že se jedná o polovinu slíbené částky, druhou měl Balvínovi dodat poté, co výběrové řízení vyhraje.

Nesrozumitelný rozsudek

Balvín pak předal peníze Koliandrovi, který částku rozdělil. Polovinu si nechal a druhou předal tehdejšímu generálnímu řediteli Českého rozhlasu Peteru Duhanovi s tím, že pokud Hnilica ve výběrovém řízení uspěje, dostane druhou půlku. Duhan peníze uložil do trezoru a asi po týdnu to oznámil policii.

Všichni obžalovaní se proti podmíněným trestům odvolali hlavně kvůli údajně nesrozumitelnému odůvodnění původního rozsudku, ale i proti výroku o vině.

„Můj klient ani neví, jak se má bránit, protože rozsudek srozumitelným způsobem nevysvětluje, v čem jeho vina spočívá,“ řekl Hnilicův právní zástupce a podotkl, že Hnilica za zámeček nabídl 30 miliónů, o deset více než další zájemce, a neměl tedy logicky důvod se snažit někoho uplácet.

Zámek v Přerově nad Labem zůstal ve vlastnictví Českého rozhlasu. Kvůli policejnímu vyšetřování se výběrové řízení zastavilo. Duhan na funkci generálního ředitele Českého rozhlasu rezignoval v listopadu 2015, loni ho nahradil René Zavoral.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám