Hlavní obsah

Uvízlý řidič zvedal závoru, když projelo pendolino. Přestupek, vyhodnotila policie

– Pardubice

Jako přestupek v silniční dopravě vyhodnotila policie se státním zastupitelstvím uvíznutí na železničním přejezdu v obci Uhersko na Pardubicku. Novinkám to v pondělí řekla mluvčí policie Eva Maturová. Řidič nákladního auta se tam snažil zvednout závoru ve chvíli, kdy přejezdem projelo pár metrů od něj pendolino.

BEZ KOMENTÁŘE: Uvízlé auto minulo pendolino o několik metrůVideo: Policie ČR

 
Článek

Policie zvažovala, zda půjde o přestupek nebo o trestný čin obecného ohrožení. „Věc byla konzultována se státním zástupcem, ten zhlédl videozáznam a řekl svůj názor na věc. Z jeho pohledu se nejednalo o trestný čin, ale o přestupek,“ sdělila Maturová. Při hodnocení situace hraje roli několik skutečností včetně toho, o jak velké auto jde a kolik váží, tvrdí mluvčí.

Případ policisté předali správnímu orgánu, který za přestupek může uložit až pětitisícovou pokutu a sedm trestných bodů. „Přestupek policisté nemohli vyřešit, protože za tento čin hrozí zákaz řízení až na půl roku,“ podotkla mluvčí.

Hlídaný přejezd

Na tomto přejezdu nejsou přestupky ničím výjimečným, dodala Maturová. Prostor totiž monitorují kamery, které hříšníky dokumentují. Policie v posledních měsících zaznamenala několik případů, kdy řidiči nerespektovali zákaz vjezdu na přejezd. Nikdy však policie případ nevyhodnotila jako trestný čin a postoupila je úředníkům, kteří ovšem rozhodují v neveřejném jednání.

Řidič, o kterém policie nyní rozhodovala, vjel na červenou na přejezd v prosinci. Jakmile tak učinil, začaly se sklápět závory. „Muž začal zmatkovat, couval, poté přejel dopředu na druhou stranu přejezdu, vystoupil z vozidla a snažil se závoru manuálně zvednout. Okamžitě naskakoval do auta, ale v ten moment závora znovu spadla. Toto opakoval podruhé, ale to už za ním pravděpodobně rychlostí 160 kilometrů za hodinu projela souprava pendolino,“ popsala Maturová.

Soud trestný čin neuznal

Podobný případ řešil minulý týden Okresní soud v Blansku, který také vjetí na přejezd vyhodnotil jako přestupek. Pětašedesátiletého řidiče autobusu státní zástupce vinil z obecného ohrožení, protože předloni uvízl s autobusem plným dětí pod závorou na železničním přejezdu. [celá zpráva]

Podle soudkyně Heleny Frantelové však nedošlo k obecnému ohrožení, protože autobus zůstal stát na manipulační koleji.

BEZ KOMENTÁŘE: Autobus uvízl na přejezduVideo: Petr Kozelka, Novinky

„Tudy žádný vlak projet nemohl, a proto obžalovaný svým jednáním nemohl nikoho ohrozit. Mohl se na to vzhledem ke znalosti přejezdu spolehnout. Navíc vlak, který následně projížděl, jel jen velmi pomalu po nejvzdálenější koleji,“ prohlásila ve čtvrtek soudkyně Frantelová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám