Hlavní obsah

Zapíjel syna a pak na motokárové trati těžce zranil ženu. Dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Okresní soud v Plzni uložil ve středu trest 10 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky Tomáši Královi. Podle obžaloby předloni v prosinci usedl opilý za volant motokáry na autodromu v areálu bývalé papírny v Plzni a v protisměru se čelně srazil s 23letou ženou a těžce ji zranil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tomáš Král před soudem

Článek

Král musí navíc zaplatit pokutu 20 tisíc korun a dále má povinnost zaplatit zdravotní pojišťovně náklady léčebných výloh v řádu desítek tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

„Obžalovaný zcela vědomě požil alkoholické nápoje a usedl za volant motokáry za asistence rovněž notně podnapilého personálu autodromu. Ten mu v jízdě nezabránil,“ konstatovala samosoudkyně Lenka Prýcová.

Podle ní v daném případě nese spoluvinu ve vztahu k přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky i zaměstnanec autodromu, který obžalovanému nastartoval motokáru, ačkoli věděl, že je opilý. „Došlo tady k hrubému porušení bezpečnostních předpisů, což bylo v příčinné souvislosti se vznikem závažného následku,“ dodala Prýcová.

Vím, že místo helmy jsem měl kolem hlavy uvázanou červenobílou pásku, jak se dává k výkopům. Pak si jen vybavuji, že přijela sanitka a někam mě odváděli.
Tomáš Král

Při výměře trestu soud zohlednil u Krále dosavadní řádný život, doznání a projevenou lítost. „Jeho karta řidiče je bez jediného záznamu,“ upozornila Prýcová. Upustila od uložení zákazu řízení motorových vozidel. „Je nutné vzít v úvahu osobní poměry obžalovaného, kdy řidičský průkaz potřebuje s ohledem na to, že musí pravidelně dopravovat svého vážně nemocného syna do různých zdravotnických zařízení,“ uzavřela Prýcová.

Dvě operace

Mladá žena po nehodě podstoupila dvě operace, více než měsíc se pohybovala pouze na vozíku a téměř rok byla doma na nemocenské. Král tehdy nadýchal skoro dvě promile.

„Ten den jsem zapíjel narození syna. Začali jsme s kamarádem v Nýřanech a pak jsem přijel do Plzně a šel na motokáry. Tam už se pilo ve velkém. Pak mi někdo plácl po rameni a řekl, že jdeme jezdit,“ uvedl Král.

Podle svých slov sedl do motokáry, která už byla nastartovaná, a rozjel se dopředu. „Vím, že místo helmy jsem měl kolem hlavy uvázanou červenobílou pásku, jak se dává k výkopům. Pak si jen vybavuji, že přijela sanitka a někam mě odváděli,“ dodal Král. Druhý den mu prý zavolal provozovatel motokárové dráhy, aby okamžitě přijel a podepsal papír, že byl způsobilý k řízení.

Chtěli, aby zapírala

„Když jsem vyjela ze zatáčky, vyřítila se proti mně motokára. Došlo k nárazu, já jsem zůstala stát a řidič té druhé motokáry ujel pryč. Cítila jsem hroznou bolest v noze. Než přijela policie, přišel ke mně obžalovaný s tím, ať jim řeknu, že jsem si to udělala sama nárazem do bariéry,“ uvedla před soudem žena.

Upozornila na to, že když společně se sestřenicí a kamarádem přišli v ten večer do areálu, byla tam spousta lidí. „Bylo vidět, že jsou všichni v podnapilém stavu. Zaplatili jsme si dvě jízdy a pustili nás na dráhu,“ uvedla ve výpovědi poškozená.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám