Hlavní obsah

Za nehodou autobusu s dětmi byla vysoká rychlost

Právo, Aleš Pelikán
Panenský Týnec/Lounsko

Jedinou příčinou nehody autobusu se školáky, která se stala loni na začátku března u Panenského Týnce na Lounsku, byla podle znalce nepřiměřená rychlost. Na zledovatělé silnici, kde byla povolena rychlost 60 kilometrů v hodině, jel řidič Bohumil Vimer v době nehody rychlostí 98 kilometrů v hodině.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Bohumil Vimer u lounského soudu

Článek

Při nehodě se zranila většina z 41 školáků z Vejprtské základní školy, z toho tři vážně. Řidiči nyní hrozí za těžké ublížení na zdraví až 8 let vězení.

Děti ze čtvrté a páté třídy jely loni 9. března na výlet na Pražský hrad. Řidič v místě, kde je rychlost omezena na 80 a poté 60 kilometrů v hodině, jel podle znalce stále kolem devadesátky.

Na zledovatělé silnici u Loun se převrátil autobus s dětmi, 40 lidí se zraniloVideo: Karel Otcovský, Právo

Nehoda se stala v místě zúžení, kde se silnice I/7 zužuje ze čtyřproudé na dvouproudou. Silnice byla tehdy zledovatělá. Autobus dostal smyk, vyjel ze silnice a převrátil se na bok. Zraněn byl i řidič a učitelky v autobuse.

Těsně před nehodou ještě zrychlil

Soudní znalec v oboru dopravy Tomáš Rozlivka zkoumal tachograf autobusu, ten ukázal, že řidič před místem nehody ještě mírně zrychlil, v době nehody jel 98 kilometrů v hodině. „Pokud by se pohyboval rychlostí 60 kilometrů v hodině, k nehodě by nedošlo. Hlavní příčinou nehody byla rychlost,“ konstatoval znalec. Žádnou mechanickou závadu na vozidle neobjevil.

Foto: Čtenářka Novinek

Vyprošťování havarovaného autobusu

Řidič s dlouhou praxí se hájil u soudu tím, že na náledí nemohl zpomalit. „Začal jsem brzdit, ono se mi to stočilo,“ řekl v pondělí před soudem. Kvůli dalšímu dokazování bylo líčení odročeno na konec dubna.

Bojí se dodnes cestovat autem a autobusem.
uvedla zmocněnkyně jedné ze zraněných dívek

Právní zmocněnkyně jedné z poškozených dívek trvá na doplnění lékařského posudku. Poškozená dívka již dostala bolestné od pojišťovny, právní zástupkyně zraněné dívky požádala u soudu o odškodnění nemajetkové újmy. Dívka má prý dodnes psychické problémy i kvůli jizvě. „Bojí se cestovat autem a autobusem,“ uvedla zmocněnkyně.

Foto: Mapy.cz

Místo nehody u Loun

Soud si vyžádal také zprávu z firmy o opravě autobusu krátce před nehodou. Vimer si prý stěžoval na brzdy a ABS, autobus kvůli tomu měl být krátce před nehodou v dílně na opravě. Na příštím líčení by již měly zaznít závěrečné řeči a rozsudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám