Hlavní obsah

Pytláci, kteří v Milovicích nastražili pasti na koně a zubry, zmizeli. Případ odložen

Novinky, Ondřej Kořínek
Nymburk

Policie odložila vyšetřování případu pastí nastražených na divoké koně a zubry v rezervaci v Milovicích na Nymbursku. Pachatele se nepodařilo dopadnout, řekla Novinkám mluvčí policie Lucie Nováková. Společnost Česká krajina, která o rezervaci pečuje, přijala přísnější bezpečnostní opatření.

Foto: Miloslav Jirků

Přírodovědci odhalili v rezervaci nastražená pytlácká oka.

Článek

„Vyšetřování bylo ukončeno v prosinci 2016. Policisté případ po důkladném prošetření odložili jako přestupek. Byla nalezena pouze dvě oka (specifické dráty), avšak šetřením se nepodařilo vypátrat žádnou podezřelou osobu,“ konstatovala Nováková.

Případ vzbudil ohlas loni v říjnu, když ochranáři provázeli rezervací německé filmaře a našli nastražená oka. Na jednom z nich byl dokonce chomáč chlupů zřejmě jednoho z koní, kterému se podařilo utéct. [celá zpráva]

„Případy pytláctví se řeší většinou obtížně, takže pachatele se podaří dopadnout málokdy. Přijali jsme bezpečnostní opatření, která ale nebudu blíže specifikovat, protože by se pak mohla výrazně snížit jejich účinnost,“ řekl Novinkám ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

„Snaha ohrozit rozšíření rezervace”

Útok pytláků na zubry nebo divoké koně je podle něj výjimečný a Česká republika tak získala nelichotivé prvenství. Nikde v oblasti střední nebo západní Evropy totiž v posledních desetiletích nebyly pokusy o pytláctví zaznamenány.

Podle Dostála může být za útokem snaha o omezení provozu rezervace. „Za případem je s největší pravděpodobností snaha ohrozit plánované rozšíření rezervace, které v loňském roce schválil Středočeský kraj,“ konstatoval Dostál.

S nepochopitelnými útoky se rezervace setkala již v minulosti. Hasiči například likvidovali požár suché trávy, kterou někdo v oboře zapálil.

První divoké koně na pastvu vypustila společnost Česká krajina předloni, kromě nich tam jsou k vidění také zubři a pratuři. Milovickou step si nevybrala náhodou. Unikátní stepní ekosystém obývají nejen vzácné rostliny, ale ještě významnější živočichové jako korýši, brouci, motýli, ale i mnoho druhů ptáků. Vznikla tam rovněž přírodní rezervace Pod Benátským vrchem a krajina také patří do soustavy Natura 2000 jako evropsky významná lokalita.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám