Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu studentky kvůli nošení hidžábu ve škole

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 10 zamítl v pátek žalobu somálské studentky, která tvrdila, že jí ve Střední zdravotnické škole nepovolili nosit hidžáb. Dívka požadovala omluvu a 60 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný.

Soud zamítl žalobu studentky kvůli nošení hidžábu ve školeVideo: Novinky

 
Článek

Soudkyně Daniela Čejková v odůvodnění rozsudku sdělila, že žádné listinné důkazy ani výpovědi svědků nedokazují tvrzení žalobkyně, že jí nebylo umožněno studium kvůli nošení hidžábu.

Lidé zpívali před soudní síní hymnuVideo: Novinky

Důvodem podle soudkyně naopak bylo, že dívka nedodržela oboustrannou dohodu mezi ní a ředitelkou a nepředložila povolení k pobytu. Dívka následně podle rozsudku odešla ze školy a až po čase se vrátila s formulářem o zanechání studia. V něm jako důvod uvedla zákaz nošení šátku.

Čejková připustila, že ředitelka školy se studentky zeptala, proč má na hlavě pokrývku hlavy, když je to v rozporu se školním řádem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitelka Střední zdravotnické školy Ivanka Kohoutová

„Žalobkyně se nestala studentkou školy, protože nepředložila potvrzení o získání pobytu, a to ke dni zahájení školního roku. Žalobkyně se tedy nestala studentkou školy,” odůvodnila své rozhodnutí Čejková.

„Důvody nezahájení studia tedy nebyly na straně žalované (ředitelky), ale na straně žalobkyně,” dodala soudkyně. Soud tedy žalobu v celém rozsahu zamítl.

Tlak na ředitelku

„Děkuji za podporu všem. Nebyl den, kdy jsem nedostala podpůrný e-mail či telefonát. Tlak byl velký a doufám, že si budu moct vydechnout. Nejhorší tlak byl ale od veřejné ochránkyně práv. Cítím se být diskriminována za to, že ochránkyně hájila zájmy osob ze třetích zemí, a ne Čechů,“ konstatovala ředitelka školy po rozsudku.

Po vynesení rozsudku se jednací síní rozezněl mohutný potlesk. Lidé následně před síní začali zpívat českou hymnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

K soudu dorazil také Miroslav Sládek

Případ byl projednáván za mimořádného zájmu veřejnosti. Na jednání přišli například antiislamista a entomolog Martin Konvička, bývalý šéf republikánů Miroslav Sládek či Jana Volfová a Václav Klaus mladší.

„Různé nátlakové skupiny vyhrály už jenom tím, že se ten soud konal. Jsou práva nejen nějakých minorit, ale také ředitelů škol a ostatních dětí,“ řekl Klaus mladší po verdiktu.

Záznam vynesení rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 10

V minulosti se na chodbě soudu odehrály slovní potyčky příznivců dívky i jejích odpůrců. Kvůli tomu nechala soudkyně vyklidit soudní síň, když protiislámská aktivistka Jana Yngland Hrušková začala během jednání zpívat státní hymnu. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Hádka mezi příznivci obou stranVideo: Novinky

Dvě dívky odešly ze střední zdravotnické školy v roce 2013 údajně kvůli tomu, že jim vedení školy zakázalo nosit šátky zakrývající vlasy a krk. První den školy byly obě dívky v ředitelně vyzvány, aby sundaly šátek.

Ředitelka přitom odmítla alternativní řešení jedné z dívek, že by měla zakryté vlasy a odhalený krk. Škola považuje nošení šátku ve svých prostorách za nespolečenské.

Podle právní zástupkyně dívek Radky Korbelové Dohnalové byl postup školy nezákonný. Dívka kromě omluvy také požaduje symbolických šedesát tisíc korun coby zadostiučinění. Jedna z dívek školu opustila rovnou, druhá po dvou měsících přešla na jinou školu, kde šátek nosit mohla.

K soudu ohledně hidžábu přišli i Václav Klaus ml. a František Stárek (ODS)Video: Novinky

Škola od počátku žalobu odmítá. Dívčiny argumenty jsou podle ní nepřesné, zavádějící a v mnoha ohledech nepravdivé. Jde údajně o případ tvrzení proti tvrzení. Podle svého právního zástupce má škola právo v rámci zajištění bezpečnosti žáků stanovit pravidla odívání.

Dívek se v minulosti zastala ombudsmanka Anna Šabatová. Podle ní se staly oběťmi nepřímé diskriminace, protože muslimský šátek je projevem jejich náboženství. Veřejná ochránkyně práv také uvedla, že řád školy odporuje ústavnímu pořádku České republiky, školskému i antidiskriminačnímu zákonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám