Hlavní obsah

Okradl 19 360 lidí, ostravský soud mu vyměřil šest let

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Na šest let do věznice s ostrahou poslal v pátek ostravský krajský soud za mříže bývalého podnikatele Denisa Vinčka, který v letech 2009 až 2015 vylákal od obrovského množství důvěřivých lidí více než šest miliónů korun. Nabízel jim zprostředkování práce, kterou ale lidé nezískali. Policie zdokumentovala celkem 19 360 poškozených lidí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Denis Vinček (uprostřed) tvrdí, že nešlo o nelegální činnost.

Článek

„Trestná činnost obžalovaného probíhala poměrně dlouhou dobu. Ty částky, které obviněný od poškozených vylákal, byly řadově ve stokorunách, tudíž jen málo lidí mělo tendenci to dále řešit,“ vysvětlila státní zástupkyně Brigita Bilíková skutečnost, že se muži dařilo tímto způsobem vydělávat po dobu dlouhých šesti let.

Způsob podvodů byl po celou dobu stejný. Obžalovaný muž buď sám, anebo jménem své firmy Truxa Group vyhledával zájemce o práci na doma, ačkoliv si byl vědom, že slibovanou práci ani výdělek nikomu nezajistí. „Abyste mohli zahájit okamžitě, musíme vyžádat jednorázový poplatek pouze 660 korun. Ten pokrývá naše výdaje při zaslání tohoto programu, který vám ukáže, co dělat, a zaručuje, že s námi můžete pracovat tak dlouho, jak si budete přát,“ tvrdil inzerát. Zaslané peníze si ponechal pro sebe. „V podstatě se tím živil,“ řekla státní zástupkyně.

Nejsem podvodník, hájil se Vinček

Vinček se hájil, že nešlo o nelegální činnost. U soudu odmítl vypovídat, a tak zazněla jen jeho výpověď z přípravného řízení u policie. „Nepovažuji se za podvodníka a svou činnost nepovažuji za trestnou,“ řekl kriminalistům po svém zadržení. Vysvětloval, že lidem, kteří mu zaslali peníze, pak posílal instrukce s nabídkou práce ze strany jisté slovenské agentury. Šlo například o kompletování obálek s reklamními prospekty nebo třeba navlíkání korálků, kompletaci kuličkových per a další jednoduchou manuální činnost.

Případ se podařilo policii odhalit před necelým rokem. Z hlediska počtu okradených jde v České republice o výjimečný případ. Způsob podvodu byl velmi jednoduchý, ovšem zásadní problém pro policii bylo vyslechnout všechny poškozené, což trestní řád vyžaduje. Naštěstí byl u pachatele zajištěn seznam všech okradených, kteří při registraci mimo jiné zadávali své telefonní číslo.

Policie zřídila pro oběti call centrum

„Po dohodě se státní zástupkyní jsme zřídili call centrum a skutečně jsme kontaktovali všechny poškozené,“ řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Na obvolávání obětí policie vyčlenila dvacet lidí, kteří se na této činnosti střídali ve dvou směnách.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání, stejně učinila i obhajoba obžalovaného, který na vyhlášení verdiktu nepřišel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám