Hlavní obsah

Křest desetiletého nováčka v dětském domově skončil jeho znásilněním

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam až může zajít šikana v dětském domově, ukazuje tři roky starý případ, který minulý týden projednával za zavřenými dveřmi klatovský soud. Dva třináctiletí chovanci si tehdy vzali do parády o tři roky mladšího novice, po kterém v rámci nováčkovského křtu požadovali různé sexuální úsluhy. Když se jim vzepřel, znásilnili ho.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavní aktér je momentálně na útěku, soudkyně ale trvá na jeho osobním výslechu, který považuje za klíčový před vynesením verdiktu. Jednání bylo proto odročeno do doby, než dnes již 16letého mladíka chytí policie.

Protože oběma hochům v té době nebylo ještě patnáct let, nejsou za své jednání trestně odpovědni. Soud pouze rozhoduje o opatření pro jejich nápravu. Jednomu z dvojice násilníků, který byl během sexuálního útoku méně aktivní, dal už dříve šanci zařazením do terapeutického výchovného programu.

Dělali jsme na pokoji úchylárny, ale bylo to dobrovolné.
mladý násilník<br/>

U druhého nyní řeší, zda vyhoví návrhu státní zástupkyně na uložení ochranné výchovy v zařízení s pevným režimem a dohledem, což je nejpřísnější postih pro mladé delikventy.

Vše oznámil

Právo zjistilo některé detaily případu, ze kterých až mrazí v zádech. „Seš tady novej, tak nám ho musíš vyko…,“ uslyšel chlapec první noc od svých starších spolubydlících.

Když se zdráhal, hodili na něj peřinu a snažili se ho přidusit. „Jakmile vystrčil hlavu ven, aby se nadechl, jeden z útočníků mu strčil penis do pusy a druhý mu poručil, aby ho uspokojil rukou. Poté ho svlékli z pyžama a strkali mu penis mezi stehna,“ popisují vyšetřovatelé, co se tehdy na pokoji dělo. Znásilněný chlapec se bál celou věc hned oznámit. Nakonec ale u něho zvítězil strach, že by se to mohlo opakovat, a vše řekl vychovateli.

Že mluvil pravdu, potvrdil i soudní znalec, který při zkoumání věrohodnosti jeho výpovědi nezjistil žádný sklon k fabulacím. Částečně to doznal i jeden z agresorů. „Dělali jsme na pokoji úchylárny, ale bylo to dobrovolné,“ vypověděl na policii.

Nemá sexuální úchylku

Hlavního útočníka označil dětský psychiatr za nelítostného a bezcitného člověka. „Je namístě uložit taková intenzívní a restriktivní opatření, aby byla vůči němu chráněna společnost,“ míní znalec s tím, že dosud uplatňovaná výchovná opatření tady zcela selhávají. Upozornil také na to, že mladík je neschopen soucitu, lítosti a nemá žádné pocity viny.

Z posudku znalce dále vyplývá, že útočník neubližoval v důsledku sexuální úchylky. „Jeho motivace spočívala spíše v egoistickém uspokojení osobních potřeb. Spíš než o deviaci šlo o náhradu klasického sexu.“

Podle zjištění Práva se jedná o hocha, kterého chovanci považují za kápo. Od jedenácti let je kuřákem marihuany, zkoušel i pervitin. Na triku má patnáct útěků z výchovného zařízení. „Jeho chování nešlo korigovat běžnými prostředky,“ stojí mj. ve zprávě sociálních pracovnic. Už jako mladistvý stanul před soudem právě za násilné chování vůči chovancům v jiném zařízení. Dostal za to podmínku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám