Hlavní obsah

Advokát obžalovaného měl zálusk na dům v zástavě, odhalily odposlechy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně brojil advokát Petr Kuběna u Krajského soudu v Plzni, aby v jednací síni nezazněly odposlechy telefonátů mezi ním a obžalovaným Davidem Bojem ze společnosti Gerston Invest. Měl proto důvod: z nahrávek totiž vyplynulo, že měl zálusk na dům, kterým jeho majitel ručil Gerstonu za půlmiliónovou půjčku a o který se ho podle státní zástupkyně snažil Bojo podvodem připravit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle spisu měl Bojo vlastníka nemovitosti Petra Kadlece oklamat, aby nebyl schopen půjčku v dohodnutém termínu splatit, a tím získat jeho dům za několik miliónů korun. A právě s Kuběnou, který v té době Gerston právně zatupoval, se Bojo v odposleších radí o postupu a dohadují spolu i cenu, za kterou by advokát dům koupil.

Kadlec si od Gerstonu půjčil dvakrát, celkem šlo o částku půl miliónu s téměř třicetiprocentním úrokem. První suma byla 400 tisíc korun s tím, že vrátí 520 tisíc. Jako záruku převedl na společnost zástavní právo na svůj dům v hodnotě čtyř a půl miliónu korun.

Důležitý je, co je na papíru. Když to zkrátím, tak prachy nemáte. Jediný, co vám teď řeknu, je, že buďto zaplaťte, nebo skončíte v dražbě.
David Bojo, obžalovaný

O půl roku později si domluvil další půjčku sto tisíc korun s dvacetiprocentním úrokem. Podepsal novou smlouvu, do které byly zahrnuty obě půjčky. Bojo ho měl ujistit, že jakmile do katastru bude vkládat novou celkovou smlouvu, tak tu první smlouvu zruší.

Jenže později Kadlec z výpisu z katastru nemovitostí zjistil, že jsou tam vedeny dvě smlouvy, jedna zajišťující půjčku na 520 tisíc a druhá na 640 tisíc. Když se ptal Boja, co to znamená a že chce znát celkovou částku, kterou společnosti Gerston dluží, dostal radu, ať si sečte částky v obou smlouvách.

Později poslali z Gerstonu Kadlecovi celkové vyčíslení dluhu včetně dalších údajných nákladů a smluvních pokut na 1,6 miliónu korun s tím, že jestliže nezaplatí, jeho dům půjde do dražby. Když namítal, že je to třikrát víc, než si půjčil, Bojo ho

Tak kdyby si s ním ještě mluvil o ceně, tak mu můžeš vpálit, že minimálně po dobu osmi let tam nebude přivedena voda a kanalizace tam nebude možná nikdy, protože je tam nová asfaltka a deset let se tam nesmí kopnout.
Petr Kuběna, advokát

utnul. „Důležitý je, co je na papíru. Když to zkrátím, tak prachy nemáte. Jediný, co vám teď řeknu, je, že buďto zaplaťte, nebo skončíte v dražbě,“ reagoval Bojo v telefonu, který mu policie odposlouchávala.

To už se s Kuběnou dohadoval, jak s Kadlecovým domem naložit. „Tak kdyby si s ním ještě mluvil o ceně, tak mu můžeš vpálit, že minimálně po dobu osmi let tam nebude přivedena voda a kanalizace tam nebude možná nikdy, protože je tam nová asfaltka a deset let se tam nesmí kopnout,“ radil Kuběna Bojovi, který se vzápětí advokáta ptá, jestli už má nějakou svoji představu o ceně.

„Jojo, sháněl jsem peníze, kolik bych dal dohromady. Tak dva milióny,“ řekl Kuběna. Na to Bojo reagoval se smíchem. „Dvojku, jo? To mně teda nepřijde jako dobrej nápad.“

Nakonec neprodal

A Kuběna částku obhajuje. „Ty vole, Davide, vzhledem k tomu, že tam nemůžeš udělat nic, ta kanalizace je fakt problém, si vem, že tam nejsou přípojky, vůbec nic. Ten barák je ruina, mně jde jen o ten pozemek. Když to vezmu, kolik stojí pozemky v té oblasti, tak to odpovídá. Budu mít ještě problémy s odvozem materiálu,“ argumentuje Kuběna.

V dalším telefonátu mu Bojo udělal nabídku. „Dáš nám dva a půl miliónu, my ti převedeme zástavní právo a ty si s tím dál pohraješ a počkáš. Kadlec nám dluží milión šest set. Ty bys nám dal sice o milión víc, ale prostě by sis to vyseděl, a pak by sis to diktoval. Je to na zvážení, protože věc, která má ty vole odhadní cenu čtyři a půl mega, ti dát za dvojku není dobrej nápad. Řekni chceš, nechceš,“ uvedl Bojo.

A Kuběna odpovídá: „Jo, teď jde o to, aby to prodal.“ Na to jej Bojo ujišťuje: „Věř tomu, že na to dojde. Je to ale otázka nějakého času.“

Dům ale nakonec Kadlec neprodal, aby nepřišel o střechu nad hlavou, zaplatil Gestronu milión navíc.

„To znamená, že obžalovaný Bojo v důsledku svého nátlaku hrozbou dražby nemovitosti získal od poškozeného 1 528 000 korun, přičemž mu celkem vyplatil 500 tisíc korun. Tím způsobili Petru Kadlecovi škodu přes milión korun,“ upozornila státní zástupkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám