Hlavní obsah

Za přepadávání seniorů dostal 14 let vězení. Útočil mimořádně zákeřně, řekl soudce

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za sérii surových loupežných přepadení, která se stala v Ústí nad Labem na přelomu roku, poslal v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem 30letého Slováka Juraje Zajace na 14 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Od obětí zkušený lupič získal jen několik tisíc korun, náklady na léčení seniorů se ale vyšplhaly na 1,6 miliónu korun. Nejstarší oběti bylo 90 let.

BEZ KOMENTÁŘE: 14 let vězení za brutální loupežeVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, Zajac i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání. Zajacovi, který byl z Česka v minulosti již vyhoštěn, hrozilo podle sazby za loupeže až 12 let vězení.

Soud ale kvůli spáchání více trestných činů v souběhu a také kvůli tomu, že Zajac loupeže znovu začal páchat krátce po svém propuštění z vězení, trest mimořádně navýšil o dva roky nad maximální sazbu. „Soud dospěl k názoru, že je třeba trestní sazbu zvýšit,“ prohlásil předseda senátu Jiří Bednář.

Vybíral si oběti, které nebyly schopné obrany.
soudce Jiří Bednář<br/>

Osm z devíti přepadení se stalo v Ústí nad Labem mezi polovinou listopadu 2015 a 5. lednem letošního roku. Deváté přepadení měl Zajac spáchat v Úpici na Trutnovsku, tentokrát si ale vybral opilého mladíka, který se nemohl bránit.

V Ústí si podle obžaloby vybíral seniory ve věku od 66 do 90 let, brutálně je napadal zezadu a útočil na hlavu. „Útoky byly brutální a zranění závažná,“ řekl letos v lednu po dopadení Zajace vedoucí 1. oddělení ústecké krajské kriminálky Martin Charvát.

Útočil zákeřně

Se zjištěním policie a s obžalobou se soud ztotožnil. „Vybíral si oběti, které nebyly schopné obrany, nevybral si ani jednoho, který mu byl roven. Napadal je zezadu údery do hlavy a v řadě případů způsobil závažná poranění. Způsob, jakým útočil, byl mimořádně zákeřný,“ uvedl Bednář.

Zajac u soudu svaloval vinu v některých případech na svého bratra, sám prý nic neudělal. Jelikož se v Česku zdržoval protiprávně, bál se údajně často ukazovat na ulici. „Skutečně jsem nevinný, chodil jsem jen do práce a domů,“ řekl před soudem. Seniory si vyhlédl často v centru města, pak s nimi cestoval MHD a na odlehlejším místě je přepadl. Zaútočil i na muže, který se o berlích sotva pohyboval.

Lupič chtěl hlavně peníze, těch sebral obětem dohromady jen několik tisíc. Muž byl zkušený kriminálník, ve vězení si odseděl již 11 let. Podobných činů se v Ústí již dopustil, v roce 2011 byl za ně tehdy odsouzen na pět let a vyhoštěn z Česka. Z vězení se dostal loni v srpnu, a jelikož se do Ústí vrátil, byl obžalován i z maření úředního rozhodnutí. Soud ho nyní vyhostil na 10 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám