Hlavní obsah

Soud potvrdil pět let překupníkovi s otráveným alkoholem

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Překupník s otráveným alkoholem Marek Ženíšek (37), který koncem října 2012 zavinil smrt jednoho člověka a zdravotní problémy čtyřem dalším, si definitivně odpyká pět let za mřížemi. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci, když potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního května.

BEZ KOMENTÁŘE: Překupníkovi s jedovatým alkoholem soud potvrdil pět letVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Případ druhého obžalovaného Petra Hlavu (43), jehož KS viny zprostil, protože se podle něj nepodařilo prokázat, že jedovatou směs Ženíškovi dodal, VS z podnětu státního zástupce vrátil zpět KS k novému projednání a rozhodnutí.

„Ženíškův trest je přiměřený a zákonný. U Hlavy však krajský soud předčasně hodnotil věrohodnost důkazů, aniž by je provedl. Toto musí napravit tím, že tyto důkazy provede, vyhodnotí je a poté ve věci rozhodne,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Nekolkovaný a levný alkohol Ženíšek poskytl svým „zákazníkům“ v době, kdy už v Česku lidé v takzvané metanolové kauze umírali.

Mohlo být až 300 obětí

Podle obžaloby mu měl Hlava prodat v září 2012 nejméně 77 litrových lahví nekolkovaného alkoholu. Opatřeny byly etiketou Helsinki Group a obsahovaly až 50 procent metanolu. Zabít mohly až 300 lidí.

Ženíšek je nějakou dobu skladoval a koncem října je pak dal známému u zahradní chatky v Doubravě na Karvinsku. Muž alkohol s dalšími lidmi ještě týž den začal v chatce popíjet. Jeden z nich zemřel a další měli vážné zdravotní problémy.

Případ soudy rozplétaly už několikrát, poprvé v roce 2013. Ženíšek a Hlava byli tehdy první, kdo v souvislosti s metanolovou kauzou stanuli ve veřejném procesu před soudem. Dřívější verdikty ale byly zrušeny soudy vyšší instance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám