Hlavní obsah

Právníky nahrazují automaty. Píší žaloby i odvolání

Právo, Jindřich Ginter

Rutinní právničinu nahrazují v obchodním a občanském právu čím dál tím více automaty. Patrné je to nejen u menších pohledávek, kde je k jejich vymáhání využívána formulářová žaloba. To znamená, že se z databáze dlužníků třeba dopravního podniku v počítači automaticky „nasypou“ jména, adresy a údaje o dluhu rovnou do kolonek elektronického platebního rozkazu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Automatizace v právničině je patrná i v dalších oblastech. Advokáti mají běžně programy, které automaticky pro jejich klienty hlídají jména a názvy firem, zda se neobjeví v insolvenčním rejstříku.

Jak je na subjekt podán insolvenční návrh, v počítači se ihned objeví varující zpráva. Logicky. Na přihlášení pohledávky do insolvence je jen třicet dní, a pokud se termín prošvihne, má věřitel smůlu.

Právnické programy jdou ale ještě mnohem dále. „Jde především o rozvoj komplexních automatizovaných systémů, které jsou schopné zpracovávat a analyzovat velké množství dat a rozpoznávat podezřelé transakce a firmy v komplexní síti obchodních vazeb,“ potvrdil Právu Jan Spáčil z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Dopředu rozpozná podezřelé transakce partnerů klienta
Jan Spáčil, Ambruz & Dark Deloitte Legal

„Existuje systém, který umožňuje prověřovat obchodní partnery a kontrolovat, zda se nevědomě nestali součástí karuselových podvodů s DPH,“ dodal Spáčil. Podle Spáčila jde o typický příklad služby, ve které dochází k propojení právních a daňových služeb, zapojení technologií a řešení, která problémům předcházejí, místo aby je řešila, až když nastanou.

Spáčil očekává, že velké auditorské společnosti budou i díky technologiím ještě aktivněji nabízet i právní služby. Výhoda je, že systémy se dnes dokážou na základě miliónů dat i samy učit. Vyvíjejí se rovněž vyloženě uživatelské právnické aplikace.

Odvolání během chvíle v mobilu

V Británii se objevil například program zdarma, který sepíše návrh odvolání proti pokutě za špatné parkování.

Jiné aplikace jsou modernější variantou internetové právnické poradny. Vyťukáte situaci a systém vyjíždí výklad a navrhuje postup. Příkladem právnické automatizace, kdy velké množství případů zvládnou řídit jeden dva právníci, jsou projekty na vymáhání odškodnění, třeba když někdo uklouzne na chodníku.

U nás je však brzdou jejich rozvoje to, že na soudní rozhodnutí se čeká dlouho, tudíž i na přiznání právních nákladů z úspěšných kauz. Zdokonalují se rovněž automatizované systémy právních informací, obsahující milióny judikátů, právnických komentářů, sbírek zákonů.

Judikáty,  které mají váhu

Na trhu je jich několik a velmi tvrdě soutěží o přízeň právnické veřejnosti. Nejsou k mání jen sbírky zákonů a soudních rozhodnutí dohledatelné podle klíčových slov. To je už překonaná klasika.

K dané věci právníkovi vyjíždějí skutečně relevantní soudní rozhodnutí, to znamená, že systém už například dokáže rozpoznat, jak často se k danému judikátu soudci odkazují.

Čím častěji se tak stane, tím lze očekávat, že k němu bude brán více zřetel. Kromě judikátů pak program právníkovi servíruje komentáře čili výklady k daným zákonným ustanovením.

Reklama

Související témata:

Související články

Roboti už vidí a mají cit pro práci

Práce robotů sice už na mnoha místech nahrazuje tu lidskou, bez pomoci člověka se ale neobejdou. O podstatné vylepšení strojů se teď postarali vědci...

Ve Švýcarsku začnou rozvážet poštu roboti

Pošťákům budou ve Švýcarsku pomáhat robotická vozítka, která jezdí po chodníku. Rozvážku pošty pomocí robotů testují také v Británii, Německu a hlavním městě...

Výběr článků

Načítám