Hlavní obsah

Policie zasahovala na krajském úřadu v Hradci Králové

Právo, Novinky, ok, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala od čtvrtečního dopoledne na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje. Novinkám to potvrdil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Policisté byli také v sídle Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Podle dostupných zpráv se zajímají o tendr na rekonstrukci nemocnice v Náchodě za 1,3 miliardy korun. Nikdo však dosud zadržen ani obviněn.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Krajský úřad v Hradci Králové

Článek

„Ano, mohu potvrdit, že kriminalisté na krajském úřadu provádějí úkony trestního řízení. Vzhledem k tomu, že podávání informací z trestního řízení si vyhradilo Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, více informací nebudeme poskytovat,“ uvedl Ibehej.

Krajský státní zástupce Pavel Hochmann však zatím pouze potvrdil, že akce probíhá. „Věc se týká činnosti Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Vyhodnocování materiálů zajištěných při tomto úkonu i u dalších úkonů, které v této věci probíhají, bude trvat minimálně jeden měsíc, nebo i déle podle množství těchto materiálů,“ uvedl Hochmann s tím, že zajišťování materiálů dosud neskončilo, proto dosud nebylo možné ani stanovit přesnou právní kvalifikaci v dané věci.

„S ohledem na stádium řízení není možné bližší informace k předmětu řízení zveřejnit,“ odpověděl krajský státní zástupce na otázky, týkající se charakteru zabavovaných materiálů, prostor, o které měla policie zájem. Neprozradil ani, na základě jakého podnětu k akci došlo.

Zakázka na nemocnici 

„Je tu policie a dělá prohlídku v prostorách úřadu, a to u všech osob, které měly co do činění se zakázkami na modernizaci Oblastní nemocnice Náchod,“ potvrdil odpoledne hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

„Zatím proběhly prohlídky na odboru investic a zdravotnictví a dle policie bylo sděleno, že budou prohlídnuty další místnosti včetně kanceláře hejtmana, radní pro zdravotnictví, investice a ekonomiku. My jsme policii poskytli všechny dokumenty a podklady, které si vyžádala. A všechny dotčené osoby poskytují součinnost,“ dodal Franc.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) předstoupil odpoledne před novináře.

Z příkazu předloženého policií ani nevyplývá, kdo je podezřelý či vyšetřován z trestné činnosti. Potvrdil také, že policie byla přímo v jeho bytě. „Já to beru jako součást toho, co se děje nyní na úřadě. Ta prohlídka trvala kolem hodiny. Vzali si pouze služební počítač a některé flash disky,“ řekl hejtman, který umožnil tuto prohlídku i přesto, že jako senátor má imunitu.

„Nemám co skrývat,“ dodal s tím, že nyní je nepřístupná i jeho kanceláře na úřadě. „U našich úředníků je zajímaly počítače, smlouvy, které byly uzavírány v rámci tendru na náchodskou nemocnici,“ pokračoval hejtman. V pátek měly být otevírány obálky s nabídkami v tendru na rekonstrukci náchodské nemocnice. „Zda k otevírání obálek dojde, je pro nás otázka. Je mi to trochu divné, že den před otevíráním obálek došlo k tomuto zásahu. Každopádně se musíme poradit s našimi právníky, jak postupovat dál. Protože máme informace, že tato akce může probíhat i u některých firem,“ upozornil hejtman Franc.

Kriminalisté podle France šetří kauzu jako možný pokus o zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Policie vedle hradeckého hejtmanství zasahovala i v sídle Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje na Pospíšilově třídě. ČTK to bez bližších podrobností potvrdil předseda představenstva holdingu Miroslav Procházka. Podle České televize se policisté zajímají o data z elektronické komunikace asi dvacítky úředníků a politiků z vedení kraje. Jak televize dále informovala, kriminalisté vyšetřují zakázku za 1,3 miliardy na stavbu nemocnice v Náchodě.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Krajský úřad v Hradci Králové

Něco tu proběhlo, že by je mohly zajímat dokumenty k rekonstrukci náchodské nemocnice.
Vladimír Derner (KDU-ČSL)

„V devět hodin jsem přišel na jednání sociálního výboru a policisté už tu byli. O co jim jde, ale netušíme. Něco tu proběhlo, že by je mohly zajímat dokumenty k rekonstrukci náchodské nemocnice, ale jsou to jen spekulace,“ řekl Právu opoziční zastupitel Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Policejní zásah podle zdrojů Práva směřoval proti úředníkům a vedení kraje z řad sociální demokracie – v čele s hejtmanem Francem. U toho měla být prohlídka podle jednoho ze zdrojů Práva jak v úřadě, tak doma.

Prohledávaly se také kanceláře radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové, radního pro investice Josefa Dvořáka nebo radního pro ekonomiku Josefa Táborského. Policii zajímala i pracoviště vedoucí kanceláře hejtmana a ředitelky úřadu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Krajský úřad v Hradci Králové

Prý jde o předvolební tah

„Nevím, o co jde, jedině vím, že prohledávají mimo jiné i moji kancelář, což je logické, neboť jsem radní pro ekonomiku. V čem je podstata věci, vůbec netuším, na druhou stranu s tím nemám problém. Mohou prohledat, co chtějí, ale nemají co nalézt,“ řekl Právu Táborský, který se domnívá, že jde o předvolební tah.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Civilní auto policie před krajským úřadem

„Je to perfektně načasované. Nevím, odkud to pramení, ale veškeré mé úsilí, vše, co se pro kraj snažím dělat, je nyní narušené. Jste najednou podezřelý, ale proti tomu se nelze bránit. Jsem z toho všeho znechucen. Poctivá a svědomitá práce se nevyplácí,“ pravil rezignovaně politik, který za necelý měsíc bude také obhajovat senátorský mandát na Jičínsku. „Vím, že mne to nyní poškodí v kampani, ale proti tomu není obrana,“ dodal.

Zpravodaj ČTK na místě zjistil, že v úřadu je nejméně deset policistů a zaměřili se nejspíš na odbor zdravotnictví a investic.

Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) nebyl na telefonu dostupný, zřejmě ho má vypnutý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám