Hlavní obsah

Nehodový vlak, který na Hodonínsku odtahoval soupravu po nehodě, také vykolejil

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín
Aktualizováno

Další nehodou skončilo ve středu ráno odstraňování následků úterní nehody na přejezdu u Vnorov na Hodonínsku. Při cestě pro potřebné nářadí vykolejil 120 tun těžký jeřáb. Skončil nakloněný hned vedle mostu nad místní cestou. V úterý na přejezdu zemřel řidič traktoru, v osobním vlaku bylo zraněno osm lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Vykolejený vyprošťovací jeřáb. Archivní záběryVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Posádka nehodového vlaku podle zjištění Práva dorazila už večer na místo nehody na přejezdu u Vnorov. Vyprošťovací práce začala posádka nehodového vlaku nakolejením havarovaného motorového vozu, připojeného za trojdílnou jednotkou Regionova v čele vlaku. Samotný motorák mechanici bezpečně dopravili do depa v nedalekém Veselí nad Moravou.

„Viděl jsem tady v noci, někdy kolem druhé, projet lokomotivu s tím nabouraným motorákem,“ potvrdil Právu informace muž z domu, ze kterého má výhled na trať.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vykolejené nehodový vlak na Hodonínsku

Pak se vrátili a nakolejili jeden díl Regionovy. „Pro jeho odvlečení ale potřebovali speciální mezikus na připojení. Ten zůstal v nářaďovém voze, a tak se pro něj vraceli do Veselí. Vykolejili kus od místa nehody,“ řekl Právu jeden z železničářů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Havarovaný vyprošťovací jeřáb

Proč se těžký jeřáb sesunul z koleje do vnitřní strany oblouku, má ukázat vyšetřování nehody. „Pravděpodobně se jim uvolnilo zajištění, které drží nástavbu jeřábu v přepravní poloze. Nástavba se pak otočila a převážila jeřáb mimo trať,“ řekl. Příčinu samozřejmě musí ověřit vyšetřovatelé.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Havarovaný vlak

„Měli sakramentskou kliku, že se to stalo tam, kde se to stalo. Být to o pár metrů dřív, jeřáb by se převrátil z náspu dolů. V nejhorším případě pak přímo z mostu,“ dodal muž z domu u trati.

Vyproštění bude oříšek

V současnosti jsou na místě nehod ve Vnorovech dva kolejové jeřáby, silniční autojeřáb s nosností 60 tun a vyprošťovací tank. Převrácený jeřáb totiž není žádný drobeček, váží 120 tun. Pozdě odpoledne na místo nehody dorazil z České Třebové druhý, těžší jeřáb. Zvedne břemeno vážící 125 tun, k místu noční nehody se ale zatím nedostane.

Nejprve je nutné vyřešit problém vykolejené soupravy Regionovy, která po střetu s traktorem skončila mimo trať. Pak bude nutné ještě opravit koleje, které jsou po střetu vybočené, aby mohl jeřáb projet k místu druhé nehody.

Při nehodě osobního vlaku s traktorem vznikla podle Drážní inspekce škoda za 12,9 miliónu korun, při vykolejení kolejového jeřábu pak jen za třicet tisíc, náklady na odstranění následků vykolejení ale nejspíše budou v řádu statisíců korun.

Foto: HZS Hodonín

Nehoda vlaku s traktorem na Hodonínsku

V úterý odpoledne se ve Vnorovech na přejezdu s výstražnými světly střetl osobní vlak s traktorem. Řidič traktoru zemřel. Ve vlaku jelo kolem 25 lidí, osm jich skončilo v péči záchranářů. Jejich zranění však podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedviky Kropáčkové nebyla vážná. Škoda byla ve středu vyčíslena na 13 miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám