Hlavní obsah

Muž zneužíval nemocnice po celé republice, půjde do vězení na pět a půl roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský Vrchní soud potvrdil ve středu 5,5 roku vězení Pavlu Krupičkovi za to, že pět let zneužíval péči v nemocnicích po celé republice, ačkoli nebyl nemocný. Pojišťovně způsobil více než pětimiliónovou škodu. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí obžalovaného Krupičku k soudu.

Článek

Senát pražského Vrchního soudu zamítl Krupičkovo odvolání, ve kterém žádal revizní znalecký posudek, případně zproštění obžaloby.

„Soudu prvního stupně není možno vytknout žádné pochybení,“ uvedla soudkyně Eva Rejchrtová s tím, že Krupička byl vyšetřen v roce 2009 i 2014 vždy se stejným nálezem a znalec z toho vyvodil, že pacientův stav byl v tom období stabilní.

„Posudek nevzbuzuje pochybnosti, neobsahuje nedostatky,“ řekla Rejchrtová a dodala: „Není důvod, aby bylo dokazování doplněno revizním znaleckým posudkem.“

Stovky vyšetření po celé republice

Krupička zneužíval mezi roky 2009 a 2014 zdravotnická zařízení po celé republice, a to ve stovkách případů. Jako pojištěnec Zaměstnanecké pojišťovny Škoda soustavně zneužíval lékařskou péči. Buď volal na linku 155 s tím, že má akutní zdravotní potíže, nebo do nemocnice rovnou přišel.

Svůj záběr zdravotnických zařízení po celé republice lékařům vysvětloval tím, že je řidič kamiónu, případně jeho spolujezdec, a při průjezdu určitými regiony ho náhle postihly zdravotní problémy. Lékařům tvrdil, že ho bolí na hrudi, zvrací, hůře se mu dýchá a další známé příznaky infarktu myokardu. Podle soudního znalce ale v naprosté většině případů se o infarkt nejednalo.

Po dvou třech dnech byl z hospitalizace propuštěn a v podstatě vzápětí se nechal hospitalizovat jinde. Pojišťovně tím způsobil škodu ve výši nejméně 5 648 000 korun.

Krupička měl trvalý pobyt na radnici v Dobrušce, údajně ale přebýval u přítelkyně. Z čeho žil, se s jistotou neví, protože nepracoval, nepobíral sociální dávky a invalidní důchod odmítl s tím, že odmítá sedět na lavičce a krmit holuby.

Zprostit nebo vrátit

Krupička sice připouští jednotlivá ošetření, tvrdí ale, že byla oprávněná. Ve svém odvolání namítá, že mu u hradeckého soudu nebylo povoleno nechat vypracovat revizní znalecký posudek. Podle jednoho soudního znalec byl jeho zdravotní stav stabilizovaný, podle druhého byl v ohrožení života.

„Obžalovaný se necítí vinen a žádné trestné činnosti se nedopustil,“ uvedla Krupičkova obhájkyně Iva Brücknerová. Soud se podle ní měl držet zásady in dubio pro reo čili v pochybnostech ve prospěch obžalovaného, rozsudek hradeckého soudu zrušit a Krupičku zprostit obžaloby.

Krupička ještě navrhl druhou variantu. „Pokud uznáte za vhodný a myslím, že by to bylo i rozumný, vrátit to zpátky Hradci s tím, že by měl povolat dalšího soudního znalce,“ prohlásil. „Posudek je neúplný, odflinknutý, dělaný na zakázku policií nebo státního zastupitelství,“ dodal. Tvrdí, že se skutečně cítí nevinný. „Jednašedesátiletého chlapa chcete hodit do díry a nechat ho tam shnít? Pro mě je to doživotí, doživotí!!“ uzavřel.

Krupička byl v minulosti šestkrát trestán, v poslední době za majetkovou trestnou činnost, pohlavní zneužívání a krádež. Zbylé tři záznamy v trestním rejstříku spadají ještě do dob totality.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám