Hlavní obsah

Pražský magistrát vrací řidičům pokuty za rychlost v tunelu Blanka

– Praha
Novinky, Ondřej Kořínek, Pavel Jaňurek

Magistrát hlavního města Prahy vrací řidičům pokuty za překročení rychlosti v tunelu Blanka z počátku roku. Důvodem jsou technické problémy, které měly vliv na měření radaru v tunelu. Město vyplatí pokuty za téměř 2,5 miliónu korun, řekl na dotaz Novinek mluvčí magistrátu Vít Hofman. Problémy se týkaly případů, kdy na elektronické dopravní značce svítila rychlost 50 km/h. Za normálních okolností se tunelem jezdí 70 km/h.

Foto: Novinky

Tunel Blanka

Článek

Na nesrovnalosti při měření rychlosti přišla podle Hofmana městská policie v březnu. Ze statistických dat zjistila výrazný nepoměr v počtu překročení nejvyšší dovolené rychlosti v jednotlivých úsecích radarového měření.

„Vzhledem k pochybnostem ohledně možného nesprávného nastavení měřičů, které vzešly z výrazných rozdílů v počtu zjištěných přestupků v jednotlivých úsecích, MP Praha rozhodla o zastavení měření rychlosti v celém tunelu,“ popsal Hofman.

Tisíce přestupků

Měření bylo přerušeno do doby, než provozovatel systému firma ČKD Praha DIZ najde případnou chybu.

„Společnost ČKD Praha DIZ následně zjistila, že z jejich strany došlo k záměně napojení sad signálů předávajících informace mezi řídícím systémem a systémy úsekového měření rychlosti. Tyto záměny pak měly za následek nesprávnou interpretaci nastavených rychlostních limitů,“ vysvětlil problémy při měření mluvčí magistrátu.

Podle jeho slov magistrát vrátí celkem 2 432 200 korun v 3796 případech. Magistrát následně změnil dodavatele a provozovatele systému z ČKD Praha DIZ na firmu Satra. Ta pak údržbou systému pověřila Technickou správu komunikací.

Chybně měřili dva měsíce

Lidem se peníze na účet vracejí již několik týdnů. V první fázi řešení tohoto přestupku pražský magistrát vymáhá pouze pokutu bez bodového postihu. Město lidem také rozesílá dopis s vysvětlením, co se stalo. „Při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích v tunelovém komplexu Blanka, a to v období od 8. února 2016 do 31. března 2016, se vyskytly technické problémy, které mohly mít vliv na přesnost určení výsledku měření rychlosti vozidla projíždějícího tímto úsekem.“

Překročení rychlosti se týkalo případů, kdy na elektronické dopravní značce svítila rychlost 50 km/h. V těchto případech nemusely být podle vyjádření odboru naměřené hodnoty správné.

Za komplikace se odbor v dopise také omluvil: „Za komplikace, které nevznikly ze strany Magistrátu hl. m. Prahy, odboru dopravněsprávních činností, oddělení přestupkového řízení, se Vám omlouváme.“

Reklama

Výběr článků

Načítám