Hlavní obsah

Syn autora televizních večerníčků půjde za loupež na tři roky do vězení

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Václav Chaloupek, syn známého autora populárních zvířecích večerníčků, má jít za přepadení a oloupení poslíčka s pizzou na tři roky do vězení. Rozhodl o tom v úterý krajský soud v Plzni a zrušil dubnový rozsudek městského soudu, který pětadvacetiletému Chaloupkovi a jeho dvěma komplicům udělil podmínky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Václav Chaloupek čeká na rozsudek u krajského soudu v Plzni.

Článek

Státní zástupkyně se tehdy proti výši trestů odvolala a krajský soud jí dal za pravdu. „Za takto závažný zločin nelze vynést jen podmíněný trest,“ odůvodnil rozsudek předseda senátu Eduard Wipllinger. „Jednalo se o velmi brutální útok, poškozenému zasadili rány pěstí, kopali do něj,“ upozornil soudce.

Trojice si rozvozce pizzy objednala loni v listopadu do jednoho plzeňského bytu. Mezi dveřmi ho srazili k zemi, zmlátili a obrali o kasírtašku s více než sedmnácti tisíci, které pak roztočili ve striptýzovém baru.

Byl to jeho nápad

Nejvyšší trest, zmíněné tři roky ve věznici s dozorem, dostal právě Chaloupek. „Byl to jeho nápad a také jako první použil násilí,“ upozornil Wipllinger.

Poslíčka bil i Karel Duchoň, který vyfasoval o čtyři měsíce méně. S podmínkou vyvázl jen třetí z aktérů, Kevin Gibson, který se do násilí vůči rozvozci přímo nezapojil, svůj podíl z kořisti ale neodmítl.

Věznice málokoho napraví, spíše se v ní naučí negativa, která ještě neumí
Ludvík Rösch, advokát

„Čin jsem spáchal v opilosti,“ kál se před krajským soudem Chaloupek a připomněl, že absolvuje protialkoholní léčbu. „Chci požádat o poslední šanci,“ apeloval na soud.

Obhájci nezpochybňovali vinu svých mandantů, ale podmínečný trest byl podle nich dostatečný.

„Věznice málokoho napraví, spíše se v ní naučí negativa, která ještě neumí,“ podotkl v závěrečné řeči Chaloupkův advokát Ludvík Rösch. Tvrdil, že na jeho klienta měla působivý a odstrašující účinek už samotná téměř pětiměsíční vazba.

„Byl na dně,“ dodal Rösch. Podle senátu ale není možné zrovna v případě Chaloupka, který už má dva záznamy v rejstříku, působit výchovnými tresty.

Soud i tak zůstal u spodní hranice trestní sazby, obviněným hrozilo až deset let. Rozsudek je pravomocný, je však možné vůči němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám