Hlavní obsah

Policie zabavila Savovovi stovky miliónů za prodej nakladatelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky miliónů korun, které protikorupční policie začátkem června zajistila na bankovním účtu jednoho z obviněných v kauze Octavian, týkající se krácení daní, měl původně dostat stíhaný miliardář František Savov za prodej části nakladatelství Mladá Fronta. Ve středu to napsala MF Dnes.

Foto: Archiv Františka Savova

František Savov

Článek

Policie zveřejnila jen informaci o zabavení peněz, neupřesnila však, komu patřily. Suma 640 miliónů se podle deníku nacházela na účtu v Rakousku a policie ji měla zabavit na poslední chvíli před převedením na konto mimo EU. Podle listu šlo o peníze, které Savov utržil za prodej části nakladatelství podnikatelům Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi, a policie je zabavila jako náhradu za údajný daňový podvod ve výši 648 miliónů, jehož se měl Savov dopustit.

„Finanční prostředky ve výši zhruba 640 miliónů korun byly umístěny na zahraničním bankovním účtu. Tuto informaci naši kriminalisté obratem poskytli dozorujícímu státnímu zástupci. Díky rychlé a vstřícné spolupráci protikorupční policie, Městského státního zastupitelství v Praze, agentury Eurojust a státu, ve kterém byly finanční prostředky uloženy, došlo v rámci několika hodin k zajištění této částky jako takzvané náhradní hodnoty,” popsal už dříve akci mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podnikatel žije v Londýně

„Je to smyšlenka policejního informátora, která se nezakládá na pravdě. Jejím cílem je opět poškodit pana Savova,“ řekl MF DNES Savovův mluvčí Jan Hrubeš v reakci na informaci, že peníze měly patřit jemu.

V případu Octavian je obviněno celkem 11 lidí, a to z krácení daně a praní špinavých peněz. Podle policie se tyto osoby podílely na vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši 770 miliónů korun. Podle Ibeheje policie už dříve zajistila v kauze nemovitosti a v současné době se hodnota zajištěného majetku pohybuje zhruba ve výši předpokládané škody.

Razii Octavian provedla policie v roce 2013, zabavila dokumenty z budov, kde sídlily Savovovy firmy. Savov je v Česku stíhán kvůli údajným podvodům s DPH. V době, kdy se razie konala, už nebyl v ČR. Nyní pobývá v Londýně a Česko žádá o jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám