Hlavní obsah

Celníci poprvé našli v kamiónu zařízení k manipulaci s tachografem

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Celníci objevili v jednom z kamiónů na dálnici D5 speciálně upravený digitální tachograf. Řidiči umožňoval jízdu, přitom mu v tu samou chvíli zapisoval přestávku. Jedná se o první případ, kdy celníci odhalili umístění a funkci takového zařízení přímo při kontrole a zajistili ho, řekla mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Jitka Blahutová.

BEZ KOMENTÁŘE: Celníci na D5 odhalili řidiče, který ovlivňoval tachograf kamionuVideo: Celní správa

 
Článek

Doposud se policisté setkávali pouze s úpravami tachografů v analogové verzi, které se dají obelhat pomocí magnetu.

„Celníci zastavili nákladní vozidlo, které řídil čtyřicetiletý řidič. Porovnáním dat z karty řidiče, na kterou se zapisují údaje o řízení a čerpání odpočinku, zjistili, že data na kartě neodpovídají skutečnosti. Nákladní vozidlo, které zastavili, podle tachografu jízdu nevykonávalo,“ uvedla Blahutová.

Hlídka podle jejích slov vyloučila, že by se použil magnet, celníci se domnívali, že řidič používá jiné zařízení k ovládání činnost tachografu. „Nechali proto u nákladního vozidla provést odbornou prohlídku. Servisní technik zjistil, že je v prostoru za tachografem ukryto speciální zařízení, které ovlivňuje jeho činnost. Zařízení se aktivovalo při otočení klíčku v zapalování a přesnou kombinací sešlápnutí brzdového pedálu a pedálu plynu,“ upřesnila Blahutová.

Řidič pomocí uvedeného zařízení měnil záznamy o době řízení, nedodržoval bezpečnostní přestávky a řádně nevedl záznamy. „Případ celní správa postoupí k projednání příslušným úřadům. Dopravci hrozí pokuta až do výše 500 000 Kč a řidiči do výše 10 000 Kč,“ uzavřela Blahutová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám