Hlavní obsah

Dvojice měla znásilnit dvě batolata. Žena je matkou jednoho z nich

Právo, Jana Pechová
Havlíčkův Brod
Aktualizováno

Policie na Havlíčkobrodsku vyšetřuje mladou matku, která podle kriminalistů poskytla svého 1,5letého syna za úplatu k sexuálním hrátkám příbuznému. Během vyšetřování se ukázalo, že ve stejné spolupráci proběhl čin se stejnou motivací i o tři roky dříve, tehdy unesli cizí dítě. Muž byl obviněn nejen ze znásilnění, ale také z pokusu o vraždu. Žádné z dětí nebylo zraněno.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vyšetřujeme závažnou věc, oběťmi jsou dvě malé děti. Nejen zákon nás tak zavazuje k maximální opatrnosti v případě poskytování informací, abychom se nedopustili ztotožnění poškozených a neohrozili je tak i do budoucna,“ upozornil v pátek šéf kriminalistů Pavel Kubiš.

Na počátku, tj. na začátku letošního března, začali kriminalisté prověřovat závažnou informaci - mělo dojít ke zneužívání malého chlapce v batolecím věku. Obvinění padlo v květnu, nyní už jsou oba aktéři ve vazbě.

„Na jaře roku 2015 poskytla dnes 23letá žena svého tehdy 1,5ročního syna minimálně dvakrát k sexuálním hrátkám svému nyní 28letému vzdálenému příbuznému z Prahy. V prvním případě se tak mělo stát jako úhrada dluhu, ve druhém za peníze,“ popsal kriminalista.

Přišli k domu, žena hlídala venku, muž vnikl dovnitř a holčičku odnesl.
kriminalista

Za tyto skutky padla obvinění, muž podezřelý ze znásilnění osoby mladší 15 let putoval do vazební věznice a matka, podezřelá z napomáhání ke zločinu a z obchodování s lidmi, byla vyšetřována na svobodě. Další vyšetřování ale posadilo do cely vazební věznice i ji.

Unesli dítě

„Ukázalo se, že oba mají na svědomí i případ z května 2012. Tehdy na jiném místě Havlíčkobrodska, než na jakém se odehrál první vyšetřovaný případ, spáchali čin, který tehdy rovněž vyšetřovala policie, ale pro nedostatek důkazů byl odložen,“ řekl šéf kriminalistů.

Tehdy policisté vyšetřovali podivný případ zmizení 1,5leté holčičky. Děvčátko, které zmizelo z domu svých rodičů v čase nepříznivých povětrnostních podmínek a jen velmi spoře oděné, šťastnou shodou náhod našli příbuzní na odlehlém místě. Nikomu tehdy nebylo jasné, jak se tam holčička dostala a proč. V rámci aktuálního vyšetřování kriminalisté zjistili, že i za tímto případem stáli stejní lidé.

Zranění neutrpěli

„Přišli k domu, žena hlídala venku, muž vnikl dovnitř a holčičku odnesl. Žena pak odešla a muž se pokusil dítě znásilnit. Pak ho bez pomoci nechal na místě a odešel,“ popsal Pavel Kubiš. Jak doplnil, na děvčátku nebyly stopy zdravotní újmy, k fatálním následkům však nedošlo s ohledem na okolnosti jen díky brzkému nalezení.

„Žádnému z dětí nebyla jednáním obviněných způsobena újma na zdraví, což ale nesnižuje jeho nebezpečnost," dodal

Vyšetřovatel tak rozšířil obvinění i o porušování domovní svobody a pokus o vraždu. Dosud netrestané dvojici tak hrozí vysoké tresty - ženě od pěti do dvanácti let, muži od 15 do 20 let, případně trest výjimečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám