Hlavní obsah

Za pád lanovky v Krkonoších může provozovatel, trest ale nedostal, rozhodl soud

– Trutnov
Právo, Vladislav Prouza

Okresní soud v Trutnově uznal vinu provozovatele zřícené nákladní lanovky k chatě Bumbálka v Krkonoších Miloslava Jirmana, ale upustil od jeho potrestání. Při zřícení lanovky v listopadu 2013 zahynul osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili. Jirmanovi hrozilo až šest let vězení.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Miloslav Jirman u soudu v Trutnově

Článek

„Soud přihlédl k nedbalostnímu jednání poškozených a upustil od trestu,“ odůvodnila doposud nepravomocný rozsudek soudkyně Stanislava Suchánková.

Rodina se dvěma dětmi přijela do Krkonoš 29. listopadu 2013 na víkend. Přes přísný zákaz přepravy osob rodina nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky. Tažné lano se však krátce po rozjetí lanovky přetrhlo. Korba s lidmi se asi z deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi. Muž zraněním podlehl, dvě ženy a dvě děti ve věku pět a 11 let skončily v péči lékařů.

„Nejsem lajdák. Lano pravidelně kontroluji a každých osm let měním. Naposledy sedm let před listopadovou tragédií, kdy zahynul můj přítel Honza, jenž k nám jezdil s rodinou pravidelně. Jednou jsme dělali údržbu lanovky společně. Podmínky provozu dobře znal a nikdy bych od něho něco takového nečekal. Byl bych sám proti sobě, kdybych lanovku neudržoval a nechránil tak vlastní majetek,“ argumentoval Jirman obžalovaný z usmrcení a těžkého ublížení z nedbalosti, jemuž státní zástupkyně navrhovala podmínku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lanovka na Přední Labské

Obžaloba opřená o posudky znalců označila lano lanovky za značně opotřebené a špatně, zdali vůbec nějak udržované.

„Vzhledem k povětrnostním podmínkám toho 29. listopadu mohl obžalovaný předpokládat, že hosté se budou chtít přepravit nahoru nákladní lanovkou. Měl proto zajistit kontrolu nákladu, což neudělal. Svévolné nastoupení hostů do korby lanovky nelze považovat za polehčující okolnost. Měl to zkrátka předpokládat. Každý je povinen jednat tak, aby nedocházelo ke škodě na životech, zdraví, majetku a životním prostředí,“ konstatovala státní zástupkyně Dagmar Čevelová.

Vozila lidi?

Policie případ vyšetřovala dva roky. Kriminalisté vyslechli stovky bývalých hostů Bumbálky, kteří popsali řadu případů, kdy skoro 35letá lanovka neoprávněně vezla lidi.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zřícená lanovka na Přední Labské

Argumenty obžaloby označil Jirmanův obhájce za smyšlené polopravdy. „Patnáct hostů sice potvrdilo přepravu osob. Deset ovšem mluvilo o jednom a témže případu. Lanovka běžně lidi nevozila. Pouze za mimořádných událostí. Stav lana není v přímé souvislosti s lidmi, kteří neměli na korbě nákladní lanovky co dělat. Lidé nemohou vždy jednat naprosto perfektně. To by byl lidský život zcela paralyzován,“ kontroval obhájce.

Lanovku dlouhou zhruba 300 metrů Jirman opět zprovoznil krátce po tragédii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám