Hlavní obsah

U bortícího se domu ve Zlíně je nutné strhnout další část, rozhodl statik

– Zlín • Aktualizováno
Právo, ČTK, alf

Zlínští hasiči vyjeli v úterý odpoledne opět k domu, který hrozí zřícením. Již v noci jednu jeho část odstranili. Policie uzavřela přilehlou Sokolskou ulici.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zbourali nebezpečnou část domu ve Zlíně, která hrozila zřícenímVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Mluvčí hasičů Libor Netopil Právu odpoledne potvrdil, že objekt již podle hasičů bude muset částečně k zemi. „Statik rozhodl, že je třeba strhnout střechu a druhé podlaží objektu. Navíc zjistil pohyb konstrukcí. Z důvodu nebezpečí samovolného zřícení povoláváme speciální jednotky s těžkou mechanizací z Hlučína,“ řekl před patnáctou hodinou Netopil.

Ze sousedního domu policisté odpoledne evakuují šest lidí, kterým radnice zajistí na následující noc náhradní ubytování.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dům bude muset majitel pravděpodobně částečně zbourat

Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové policie lokalitu po 12:30 ohraničila, uzavřela jeden jízdní pruh a dopravu v ulici Sokolské pouštěla kyvadlově. Později však ulice byla uzavřena úplně.

Foto: HZS Zlínského kraje

Dům ještě před zřícením zdi

Uzavření ulice se opět dotkne MHD ve Zlíně. Podle mluvčího Vojtěcha Cekoty Dopravní společnost Zlín - Otrokovice bude organizovat náhradní dopravu po Benešově nábřeží a Štefánikově ulici. Dispečeři podle Cekoty nasazují záložní trolejbusy s dieselagregátem. "Vzhledem k tomu, že je dopravní špička, jich ale tolik volných není. Cestující musejí počítat se zpožděním," řekl Cekota. MHD má poblíž zastávku Cigánov, omezení se podobně jako v pondělí dotýká linek 2, 8, 9, 4, 34, 35 a 36.

Případ vyšetřuje policie 

Policie se havarijním stavem budovy zabývá. „Zlínští policisté prověřují, zda byly při provádění rekonstrukce rodinného domu dodrženy veškeré stavební postupy a zda při ní nedošlo, ať už úmyslným nebo nedbalostním jednáním, k trestnému činu či přestupku,” oznámila Kozumplíková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bourání domu si místní obyvatele nenechali ujít

Případem se zabývá odbor stavebních a dopravních řízení zlínského magistrátu. „Čekáme na reakci stavebníka, především na vyjádření, zda bude pokračovat v asanaci objektu či v jeho rekonstrukci, na které má vydané stavební povolení. Předpokládáme, že nás bude kontaktovat co nejdříve,“ prohlásil Petr Skácel, vedoucí jmenovaného odboru.

Foto: HZS Zlínského kraje

Právo se během úterý spojilo s investorem. Ten potvrdil, že objekt nechce zbourat, ale naopak hodlá cihlový dům dál rekonstruovat. A to i přes komplikace, které způsobila demolice jihovýchodního rohu domu. „V nejbližší možné době budeme pokračovat v zabezpečovacích pracích. O úplné demolici jsme nikdy neuvažovali,“ sdělil Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám