Hlavní obsah

Na Šumavě se vážně zranil malý lyžař, ze sjezdovky jej odvážel vrtulník

Nehodou skončila odpolední lyžovačka pro zhruba desetiletého chlapce na sjezdovce Jezerní ve skiareálu Lipno Kramolín. Při jízdě ztratil kontrolu, vylétl mimo sjezdovku a narazil do pařezu. Záchranáři ze šumavské horské služby přivolali na pomoc vrtulník, který jej přepravil do nemocnice v Českých Budějovicích.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Při příjezdu na místo jsme zjistili, že malý lyžař utrpěl následkem pádu zlomeninu očního oblouku. Zároveň s tím měl i lehký otřes mozku a stěžoval si na brnění v dolních končetinách,“ popsal situaci zraněného chlapce Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že popsané příznaky mohly znamenat, že hoch má závažné poranění hlavy.

Záchranáři po telefonické konzultaci z místa s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a po poradě s nimi požádali o spolupráci i Leteckou záchrannou službu z Českých Budějovic. Záchranáři z horské služby nasadili chlapci krční límec, uložili jej na vakuovou matraci a dopravili na heliport v Kramolíně, kde jej předali posádce vrtulníku.

„Na Šumavě je v těchto dnech kvůli krásnému počasí a relativnímu dostatku sněhu obrovské množství návštěvníků. Lyžařské areály doslova praskají ve švech a na místě je proto co největší opatrnost jak lyžařů zkušených, tak samozřejmě i začátečníků a dětí,“ varoval návštěvníky šumavských sjezdovek Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Výběr článků

Načítám