Hlavní obsah

Klienti, které podvedl advokát, s návrhem na vyhlášení insolvence realitky neuspěli

Pražský vrchní soud ve čtvrtek odmítl návrh na insolvenci realitní kanceláře Reality 21. Ten podali klienti, které podvedl advokát Miloš Vlasák, jenž s realitkou spolupracoval. Lidé, kteří mu svěřili peníze do úschovy, přišli zhruba o 23 miliónů korun. Vlasák je stíhán za zpronevěru. Podvedení ještě mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vrchní soud v Praze

Článek

Podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Goldsteina musel soud návrh na vyhlášení insolvence zamítnout, protože škoda vznikla hlavně v souvislosti s kriminální činností Vlasáka. „Je to velmi smutné, když navrhovatelé byli výrazně poškozeni,“ podotkl Goldstein.

Podle advokáta poškozených klientů Michala Bieleckého soud návrh zamítl také kvůli tomu, že se při insolvenčním řízení nemůžou provádět třeba obsáhlé výpovědi svědků, které byly připraveny jako důkaz. „Insolvence není zamítnuta, protože by ten nárok neexistoval,“ vysvětlil Bielecki.

Peníze se pokusí získat v trestním řízení

Jeho klienti dali návrh na insolvenci mimo jiné kvůli tomu, že realitní kancelář podle nich musela o podivných praktikách advokáta Vlasáka vědět. Pokud by soud úpadek schválil, chtěli své pohledávky v navazujícím konkurzu uplatňovat i vůči kanceláři. Nyní jim zatím zbývá pouze to, že peníze získají v trestním řízení proti Vlasákovi, do něhož se přihlásili jako poškození.

K soudu se přišlo podívat zhruba deset poškozených klientů. Například Dana Krudencová a její rodina přišli o 3,5 miliónu, které měli získat za prodej domu. „Pořád se s kauzou potýkáme a neviděli jsme ani korunu,“ řekla. Z rozhodnutí soudu byla podobně jako ostatní klienti zklamaná. „Soud nás z formálního důvodu žene do individuálních soudních sporů, u kterých musí být soudcům zřejmé, že je nejsme schopni financovat,“ dodala Krudencová.

Zpronevěřil až 70 miliónů

Kauza advokáta Vlasáka se provalila v roce 2012, kdy byl obviněn ze zpronevěry zhruba 50 miliónů korun, které k němu dali klienti realitní kanceláře do úschovy. Celkem tehdy šlo o 50 lidí, kteří prodali své nemovitosti, ale nedostali za ně peníze. Později se výše způsobené škody vyšplhala údajně na 70 miliónů korun.

Peníze lidem údajně dluží právě Vlasák, jemuž kupující poslali finance do takzvané advokátní úschovy. Vlasákovi, který byl po vypuknutí kauzy vyloučen z advokátní komory, hrozí za zpronevěru pět až deset let vězení. Jeho případ se zatím k soudu nedostal a na stole jej podle dostupných informací mají žalobci. Muž se před trestním stíháním skrýval, později se sám přihlásil na policii a skončil ve vazbě. Nyní je stíhán na svobodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám